Norske Corentium vil gjøre det enklere for amerikanske huseiere å måle radongass

Det norske selskapet Corentium AS har utviklet en amerikansk versjon av sin digitale radonmåler Canary, og gjør med dette sin teknologi tilgjengelig for det amerikanske markedet.

Den batteridrevne måleren (Corentium Digital Continuous Radon Monitor Model QRI) vil bidra til enklere radonmåling i amerikanske hjem. Radioaktiv radongass fra berggrunnen er en betydelig utfordring i mange amerikanske stater. Mer enn 20 tusen mennesker i USA dør årlig av lungekreft forårsaket av for høye radonverdier i bygninger. Det anslås at 8 millioner amerikanske hjem har for høye radonverdier i inneluft. Radon er den nest viktigste årsaken til lungekreft etter røyking. Analyser indikerer at lungekreft øker proposjonalt med økende radoneksponering.

Det er en økende bevissthet i USA om radongass i bygninger. Corentium AS er medlem i American Association of Radon Scientists and Technologists. Sammen med American Lung Association og Environmental Protection Agency har organisasjonen de senere år trappet opp sin informasjon og sine kampanjer om radongass.

Corentiums teknologi gir huseiere selv mulighet til å overvåke radonverdiene kontinuerlig, hvilket gjør diagnostisering enklere og rimeligere. Målerne gir gjennomsnittsverdier for sist år, siste uke og siste dag. En kan dermed enkelt registrere effekten av egne tiltak, som for eksempel økt ventilasjon. En tilpasning av teknologien til huseiernes behov øker bevisstheten om radon blandt folk flest, og reduserer samtidig kostnadene for den enkelte.

Corentiums radonmålere og systemer produseres i Norge, og er utviklet med støtte fra Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Radonmåleren Canary ble nominert til Norges forskningsråds innovasjonspris for 2013. Corentium har hatt god hjelp av bedriftsnettverket Oslo Medtech i sin etablering i USA.