Offentlige byggherrer strammer inn BIM-krav

Fire av store offentlige byggherrer tar BIM-grep, og vil fra 1. juli 2016 kreve at både leverandører og programvare følger åpen standard i alle digitale leveranser.

Det er de fire store offentlige byggherrene, Forsvarsbygg, Helse Sør-Øst RHF, Helse Midt-Norge RHF og Statsbygg som har etablert og signert et felles “Joint Statement”. Der er det satt tydelige krav til at alle aktørene i deres prosjekter skal bruke programvare som er basert på åpen standard innen 1. juli 2016.

- Dette vil sette press på både arkitekter, rådgivere, programvareleverandører og entreprenører med hensyn til hvordan de arbeider og hvilke programmer som kan benyttes, heter det i en felles pressemelding fra aktørene.

Alle fire organisasjonene har allerede implementert krav til at deres prosjekter skal benytte åpne standarder ved 3D-modellering og dokumentasjon (BygningsInformasjonsModellering – BIM).

- Vi har nå skaffet oss erfaring med bruk av de nye verktøyene og metodikken, skriver de videre i meldingen.

Erfaringen fra de prosjektene som har blitt gjennomført i henhold til krav om åpne BIM-standarder, har ifølge de fire aktørene vist at bransjen ikke helt har tatt i bruk de mulighetene som ligger i den nye teknologien og metodikken.

- Det er derfor viktig for våre organisasjoner å gi tydelige signaler til markedet slik at det skapes forutberegnelighet i bransjen, skriver de fire byggeherrene.

“Joint Statement” gir tydelige signaler til både arkitekter, rådgivere og entreprenører med hensyn til hvilke programvare de kan benytte i våre prosjekter. Dokumentet er skrevet på engelsk for å gi tydelige signaler til byggenæringens programvareleverandører internasjonalt.

Hva betyr dette i praksis for de som har til hensikt å delta i noen av de største byggeprosjektene i Norge i fremtiden?

All programvare som skal benyttes i våre prosjekter etter 1. juli 2016 skal være sertifisert for bruk av den siste åpen BIM-standarden (p.t. IFC4, www.buildingsmart.no).

De ulike aktørene (arkitekter, rådgivere, entreprenører, etc.) har nå tre år på å kreve leveranse av slik programvare fra sine nasjonale og internasjonale leverandører som de benytter i dag, dersom de ønsker å være leverandør til våre organisasjoner i fremtiden.

Byggherrene forventer følgende resultater av å stille disse kravene:

- Bedre kvalitet på prosjekteringsgrunnlaget, og dermed bedre kvalitet på byggene.

- Kostnadsreduksjoner i byggeprosjektene på grunn av færre byggefeil og vesentlig mindre endringer på byggeplass i byggeperioden. (Dansk Teknisk Universitet har gjennomført empiriske undersøkelser som viser 10 prosent kostnadsreduksjoner i åpen BIM prosjekter).

- Lavere driftskostnader knyttet til forhold som skyldes manglende dokumentasjon.

- Gi tydelige signaler til byggebransjen om hvilken vei bransjen bør utvikle seg.