Lanserer tradisjonelt murverk uten synlige fuger

En ny trend blant arkitekter og byggherrer
i Europa har ført til at Wienerberger har fått en rekke henvendelser og spørsmål om muligheten til å bygge en fasade der det ser ut som om
teglsteinen er tørrstablet.

Å bygge med smale fuger er ikke noe nytt, men arbeidet har til nå vært tidskrevende og det økonomiske aspekt har gjort det nærmest uinteressant for byggherrer å velge en slik løsning.

– En fasade med smale fuger vil gi et bygg der fasaden får en enhetlig og homogen fasade til arkitektenes store glede. Selv om vi i Wienerberger ofte blir sett på som litt trauste og lite innovative, prøver vi å følge med og tilpasse oss trender og forespørsler fra markedet. Eksempelvis har vi i Norge i samarbeidet med arkitekter og byggherrer utviklet egen tegl til blant annet prosjektene Strømmen Storsenter, Tidemannsbyen og NAV-bygget i Dram­men, forteller Petter Askautrud i Wienerberger (Bratsberg tegl).

– Det er mulig det er en godt bevart hemmelighet at vi i Norge er en del av Wienerberger gruppen, som med sine 226 teglverk i Europa, Nord Amerika og India kan levere tegl med et fargespekter som kan sammenlignes med Jotun sitt fargekart, forteller Askautrud videre.

For å etterkomme forespørseler fra arkitekter og byggherrer om nye fasadeutrykk har Wienerberger Belgia utviklet ILUZIO.

– Denne velger vi nå presentere under Bygg Reis Deg i oktober. ILUZO vil gi arkitekter og byggherrer et tradisjonelt murverk uten synlige mørtelfuger, men der kvalitet og egenskapene er det samme som i ett tradisjonelt murverk, sier Askautrud.

Askautrud peker på at det er flere fordeler med dette utover ønsket om en fasade der det ser ut som om teglsteinen er tørrstablet.

– I et klassisk murverk vil fargen på mørtelen i stor grad påvirke fargen på det totale murverk. Med ILUZO vil denne fargeeffekten reduseres og teglen bli dominerende. Samtidig som fasaden eldes på en ensartet måte, sier han.
ILUZO mures på tradisjonelt vis, men det estetiske uttrykk blir nytt.

– Med hulrom i steinen får man en 12 millimeter mørtelfuge selv om det ikke synes i front. To støtteknaster sikrer at overskytende mørtel lett kan fjernes, og gir stabilitet under oppmuring. Da mørtelen blir liggende i steinens hulrom får man ingen bearbeiding av fuger som gir raskere muring, billigere murverk og mindre rengjøring, legger Askautrud til.

– Med formatet 238x88x48 millimeter vil ILUZO gi en annerledes fasade som vi tror kan være på å gi mange spennende bygg i tiden som kommer og samtidig øke interessen for tegl som byggemateriale forteller Askautrud. Men han tror vi fortsatt vil se hovedtyngden av større prosjekter med norsk tegl fra Bratsberg teglverk i Lunde.

– Det er viktig å ta vare på det eneste gjenværende teglverket i Norge, sier han.