Prisverdig initativ fra BNL

BNL tar nå et meget prisverdig initiativ for å løfte frem viktige spørsmål innenfor bolig- og infrastrukturutbygging på den politiske agendaen. Tunge partnere trekkes inn i arbeidet som BNLs styreleder Jan Halstensen karakteriserer som noe av det viktigste Byggenæringens Landsforening har tatt fatt på siden starten av foreningen.

I Byggeindustrien vil vi følge dette arbeidet tett.

Målet for prosjektet er å sikre best mulig tilrettelegging for fremtidig befolkningsøkning og et effektivt arbeidsmarked gjennom best mulig statlig, fylkeskommunale og kommunale rammevilkår for infrastruktur-/og boligbygging.

For å få fungerende bo- og arbeidsmarkeder, må vi forenkle planprosessene og dermed halvere tiden det tar å planlegge nye bygg- og anleggsprosjekter, heter det i prosjektbeskrivelsen.

Befolkningsveksten i Norge er rekordstor. Den skjer først og fremst i og rundt de store byene. Tidligere har boligbyggingen fulgt befolkningsveksten godt, mens vi nå observerer et rekordstort gap mellom befolkningsvekst og boligbygging, mener BNL.

Alt byggeri, enten det er boliger, infrastruktur, næringsbygg eller offentlige byggverk, har som felles stor utfordring at det tar for lang tid fra en idé blir skapt til et byggverk står ferdig til bruk.

Hovedoppgave for prosjektet:

Prosjektet skal bidra til et velfungerende bolig- og arbeidsmarked ved å utvikle bedre og mer effektive statlige, fylkeskommunale og kommunale planprosesser.

Utrede hvilke overordnende virkemidler og belønningsmodeller som kan utvikles for stat og andre offentlige organer. Bidra til nødvendig statlige bevilgninger for å sikre forutsigbare fylkeskommunale og kommunale planarbeider. Bidra til bedre samhandling og dialog mellom fylke/kommune og private ved utbygging. Sørge for at planloven legger til rette for raskere og mer optimale planprosesser for infrastruktur- og boligbygging. Bidra til forenkling av regelverk, forskrifter og lover som regulerer infrastruktur- og boligutbygging. Det må bygges 38 000 boliger hvert år over tid.

Bo- og arbeidsmarkedsregioner blir tema for NHOs årskonferanse i 2015. Dette blir også viktige tema på Byggedagen 2. – 3. april 2014.

Vi ønsker BNL til lykke med dette arbeidet. Det at man også trekker inn andre aktører (bedrifter/organisasjoner)i dette arbeidet er viktig. Det at man i byggenæringen kan samle seg om slike prosjekter gjør at man har større sjanse for å få resultater som betyr noe.

Det er samlet en svært kompetent partnergruppe – og det at den erfarne bransjemannen Arne Skjelle blir prosjektleder borger for kvalitet i alle ledd. Han vil sammen med BNL-sjef Jon Sandnes og de andre aktørene gjøre en jobb som vi har store forhåpninger til.

Dette kan bli et viktig gjennombrudd. Vi tror at den nye regjeringen vil være lydhør for de forslag som kommer fra dette arbeidet.