Tror budsjettet kan endres med 30 milliarder kroner

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener det bør være en ambisjon å flytte på 15-20 milliarder kroner i statsbudsjettet. I tillegg er det rom for å bruke mer oljepenger, mener han.

De påtroppende regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet fikk mandag høre at flere økonomer mener de blåblå kan tillate seg å bruke 10-15 oljemilliarder mer enn det den avtroppende rødgrønne regjeringen foreslår.

– Jeg har merket meg vurderingene, sier både Høyres og Fremskrittspartiets parlamentariske ledere, Trond Helleland og Harald T. Nesvik til NTB.

– Det bør være et visst rom for å bruke mer, forutsatt at det går til investeringer for fremtiden, la Helleland til.

Balansert

Dagen startet imidlertid med en formaning fra avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap):

– Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv. Selv ikke vi har råd til alt, sa han fra Stortingets talerstol.

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg svarte på sin pressekonferanse følgende på spørsmål fra NTB om å bruke 15 milliarder kroner mer:

– Det er ikke en liten nyanse. Det vil være å endre hele innretningen på den økonomiske politikken. Det er som å trykke gassen hardt inn.

Avskjedshilsenen fra de to til den påtroppende Solberg-regjeringen er en oljesmøring av norsk økonomi på 135 milliarder kroner neste år. Det er rekordmye i rene kroner, og samtidig nedpå 2,9 prosent av fondets verdi – der handlingsregelen setter en grense på 4 prosent.

Symbolikk

– Det er symbolsk å ligge under 3 prosent. Men handlingsregelen var opprinnelig tenkt brukt på investeringer innen samferdsel, utdanning, forskning og bedriftsrettede skattelettelser. Den nye regjeringen er opptatt av å se på forskjeller mellom drift og investeringer. Så om du øker oljepengebruken og investerer for framtida, så må det være rom for å kunne bruke noe mer, sier Helleland.

Nesvik er et hakk mer tilbakeholden:

– Jeg er mer opptatt av hvordan pengene brukes, enn nøyaktig hvor mye. Nå skal regjeringen komme med sine vurderinger ut fra tilgjengelige makrotall. Så skal vi behandle proposisjonen når den kommer til Stortinget. Jeg kan ikke her og nå synse om hvor mye oljepenger som kan brukes, sier han til NTB.

Krittstrek

Også regjeringspartienes samtale- og forhandlingspartnere i Stortinget, Venstre og KrF, var forsiktige da NTB spurte om handlingsrom på veien fra det rødgrønne budsjettforslaget og fram til Solbergs mindretallsregjering får sitt bearbeidede forslag endelig vedtatt i Stortinget rundt 20. november.

– Nå har regjeringen satt ned krittstreken. Det er bra og riktig at de er så restriktive som de er. Vi ønsker i utgangspunktet ikke å bruke mer, sier Venstres Trine Skei Grande.

– Den store x'en er hvor mye oljepenger norsk økonomi vil tåle, om det er 2,8 eller 2,9 eller 3,0 prosent. Det er ikke gitt at Sigbjørn Johnsen skyter helt presist blink, men det blir uansett ikke store endringer, sier den påtroppende lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF).

Flytte 15-20 mrd.

Syversen skal lose budsjettbehandlingen gjennom i Stortinget. Det vil også bli en kamp om hvor mange milliarder som kan flyttes – og hvorfra.

Helleland mener det bør være mulig å omprioritere 15-20 milliarder kroner.

– Stoltenbergs første regjering flyttet på 8 milliarder kroner. Nå, åtte år senere, er budsjettet nær fordoblet, så da bør det være mulig å flytte på 15-20 milliarder kroner, sier han til NTB.

De andre nøler med å nevne summer:

– Budsjettet skal gjennom reelle forhandlinger, sier Syversen.

– Det er masse penger her. Spørsmålet er om vi finner dem, sier Skei Grande. (©NTB)