Kværnerbyen felt D - Dreieskiva

Kværnerbyen felt D - Dreieskiva

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Boligprosjekt med næringsandel

Byggherre: OBOS Nye Hjem

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Bruttoareal: 52.330 kvm

Kontraktsum ekskl. mva:
408 millioner kroner

Arkitekt/Interiør: 4B Arkitekter

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: Bygg, geo og miljø: Multiconsult - Brann, VVS og akustikk/ støyberegning: Sweco - Elektro: RIE Consult

Underentreprenører/leverandører: Murer-/teglarbeider: Svein Roar Andersen - Lev. tegl: Wienerberger - Pel/spunt: Entreprenørservice - Grunnarbeider: JK Maskin - Anleggs-
gartner: Lindhaugen - Garerobe/ kjøkken, byggevarer: Optimera - Parkett: Parkettpartner - Maler: Ullevål malermesterforretning - Epoxygulv: Flowcrete - Lås og beslag: Lås & Prosjekt - Porter: Crawford - Byggtapetserer: Ragnar Andersson - Himlingsarbeider: Isoteks - Dekke-
støp: Betongmann - Badekabiner: Part - Brannisolering: Firesafe - Konstruksjonstål: GBS Produkter - Betongarbeider: Zucotec - Gulvavret-
ting: Gjøvik gulvavretting - Taktekker: NorTekk - Balkongrekkverk: Sagstuen - Fasadeglass: EMA Glass og fasade - Blikkenslager: Sigfred Bentzen og sønn - Tynnpussarbeider: ABC pussteknikk - Lev. pussystem: STO - Elektro og rør: Imtech Prosjekt - Ventilasjon: Ing L.S. Solland - Heisanlegg: Kone - Innerdører: Dooria

Beboerne i Dreieskiva-kvartalet blir kongene på haugen i den flunkende nye Oslo-bydelen Kværnerbyen i Lodalen. Med fire blokker på syv til åtte

etasjer, og en spektakulær takprome-
nade 30 meter over bakkeplan, kan man lett dreie 360 grader rundt, og nyte en uhindret utsikt.

Dreieskiva er ett av mange utbyggings-
trinn i kjempeprosjektet Kværnerbyen, en ny bydel hvor det skal bygges 1.700 nye boliger og 48.000 kvadratmeter med næringslokaler.

På Dreieskiva har totalentreprenør AF Bygg Oslo levert 264 leiligheter, et 1.200 kvadratmeter stort butikklokale, parkering i tre etasjer og et flott og påkostet utomhusområde to til tre måneder på forskudd.

Siden det fysiske arbeidet startet i februar 2011, har omtrent 50.000 kubikkmeter landmasser blitt sprengt og gravd ut på området. Omtrent 18.000 kubikkmeter plasstøpt betong, fundamentert rett på fjellet, har utgjør de underjordiske etasjene, mens man har brukt plasstøpte betongkonstruksjoner fra første til åttende etasje. Teglstein og murpuss er det som i all hovedsak preger ytterkledningen, men også noen innslag av hvitmalt treverk er tydelige.

– Dette har vært et godt prosjekt for alle involverte, smiler prosjektleder i AF Bygg Oslo, Øystein Hvattum.

Godt samarbeid
52-åringen rapporterer om en effektiv byggeprosess, med godt samspill mellom byggherre, totalentreprenør og under-
entreprenørene og leverandørene i prosjektet.

– Det er viktig å få riktige leverandører og entreprenører med. På dette prosjektet har vi hatt en effektiv produksjonslinje, med sterkt fokus på effektivitet fra dag én. Med et totalareal på over 52.000 kvadratmeter, har logistikk vært den største utfordringen, men alt har gått veldig bra, sier han.

Dreieskiva har hatt en lang overleveringsperiode, med start rundt påske, og siste innflytting i september. Samtlige av de 264 leilighetene var utsolgt før prosjektet stod ferdig, og Hvattum er ikke overrasket.

– Det er fine leiligheter med en fin beliggenhet, sier han.

Firedelt
Leilighetene strekker seg fra to ettromsleiligheter på 35 kvadrat-meter til toppleiligheter på 110 kvadratmeter i størrelse. Mange av innflytterne i Dreieskiva er beboere fra området, men noen har også reist lengre for å få bo i de to borettslagene som utgjør det nå ferdige prosjektet. Den som trosset den lengste distansen, tok flyttelasset helt fra Australia.

Prosjektet Kværnerbyen felt D er oppdelt i fire kontrakter. De 264 leilighetene er bygd for Lodalen

Utvikling, mens KB Næring har skrevet under kontrakten for et 1.200 kvadratmeter stort uinnredet butikklokale. Omlegging av eksisterende infrastruktur er gjort på kontrakt med KB Infrastruktur, og Oslo-garasjene har kontrakt for bygging av omtrent 450 utleieplasser i det tre etasjer store underjordiske parkeringsanlegget.

Milepæl med Dreieskiva
Byggherre OBOS Nye Hjem har kontroll på hele den 60.000 kvadratmeter store Kværnerbyen, og prosjektsjef Even Jermstad forteller at man ved ferdigstillingen av Dreieskiva har satt en milepæl for den nye bydelen.

– Dreieskiva utfyller Kværnerbyen mot Vålerenga, og sluttfører utbyggingen på nordsiden av vannspeilet, sier han entusiastisk.

De første beboerne i Kværnerbyen flyttet inn allerede i 2007, og Jermstad gleder seg over at de nå ikke lenger vil bo på en byggeplass. Selv om området teknisk sett ligger i bydel Gamle Oslo, vil størrelsen og særpreget til det gamle industriområde gi Kværnerbyen en helt egen identitet og rolle, midt mellom Gamle Oslo, Ekeberg og Vålerenga.

Også byggherres prosjektleder for Dreieskiva, Wenche Yndesdal, er godt fornøyd med å ha kommet i mål med prosjektet.

– Det har vært et veldig vellykket prosjekt, både i seg selv og som en del av Kværnerbyen. Vi har hatt et godt samarbeid, og vi har fått et godt bygg, sier hun.

Tekst og foto: Sindre Sverdrup Strand


Flere prosjekter