Trondheim Vandrerhjem og Rosenborg Studentby

Trondheim Vandrerhjem og Rosenborg Studentby

Sted: Trondheim

Prosjekttype:
Vandrerhjem/studenthus

BRA: 4.200 kvm

Kontraktssum eks. mva:
82 millioner kroner

Byggherre: Pilar Eiendom

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Skibnes Arkitekter

LARK: Plan Arkitekter

Rådgivere: RIE: Argon - RIBrann og akustikk: Cowi - RIB: Siv.Ing. Danielsen - RIV: Prosjektutvikling Midt-Norge - RIVA, Geo og Energi: Rambøll

Underentreprenør/leverandører: Kjøkken: Aran - Elektro: Argon Elektro - Isolasjon: Sundolitt - Betongdekker: Con-Form - Branntetting: Firesafe - Vinduer: Lian - Låser: Låsgruppen - Taktetting: Mester Tak Entreprenør - Blikkenslager: Mesterblikk - Rekkverk: Midthaug - Flislegger: Murarbeid - Betongtrapper: Nor Element - Bygge-
varer: Optimera - Tynnavretting: RS Gulv - Rørlegger: Rørfunn - Maler-
arbeider: Sandå Stjørdal - Stålkon-
struksjoner: Støren Stål - Bodsystem: Troax - Ventilasjon: Trondheim Luftteknikk - Riving, grunn og utomhus: Tverås Maskin & Transport - Betongleverandør: Unicon - Ytterveggelementer: Grande Trevare

Det gamle ungdomsherberge, eller vandrerhjem som er den rette betegnelsen i dag, ble revet. Opp av gropen stod et flunkende nytt vandrerhjem pluss en helt ny studentblokk som studentene i Trondheim kunne ta i bruk denne høsten.

Etter flere eierskifter lyktes det omsider eierne av selskapet Trondheim Vandrer-
hjem AS – som en gruppe kjente eiendomsinvestorer i Trondheim står bak – å få til en avtale om omregulering av det gamle ungdomsherberget. Trondheim kommune hadde i 1960 gitt tomten i Weidemanns gate, som ligger i bydelen Rosenborg, og høyt over den østre delen av byen, i gave til den ideelle organisasjonen Norske Ungdomsher-
berger, i dag kalt Norske Vandrerhjem. Det ble imidlertid satt som klausul at tomten bare kunne brukes til ungdoms-
herberge/ vandrerhjem som har som formål å tilby billige og svært enkle overnattingstilbud, hovedsakelig til ungdom.

Det gamle vandrerhjemmet var nedslitt og trengte sårt til rehabilitering. Kluet som fikk kommunen til å gå med på å endre på klausulen og godta en omregulering, var at eierne bygde både et helt nytt vandrerhjem og en ny studentby på samme tomten som bare er på 3,2 dekar. Trondheim er en stor studentby med konstant mangel på studenthybler, og det gamle ungdomsherberge hadde i alle år fra tid til annen i kortere og lengre tid også huset studenter. Eiendomsselskapet Pilar Eiendom, med delvis felles eierskap med Trondheim Vandrerhjem AS, fikk oppgaven med å gjennomføre omreguleringen, planlegging av nytt bygg, og styre byggeprosessen. I mai 2012 forelå den endelige bekreftelsen i kommunen, og rivearbeidene kunne starte bare én måned senere. I september i fjor var byggearbeidene i gang.

Samspill
Pilar Eiendom fikk i stand et samarbeid med Veidekke Entreprenør, og de inngikk en kontrakt etter den såkalte samspillmodellen. Ettersom dette var et privat byggeprosjekt, var det ikke noe krav om å gjennomføre en anbudsprosess. Veidekke ble sammen med arkitektkontoret, Skibnes Arkitekter, derfor trukket med i planleggingen fra første stund. Alle parter er godt fornøyd med dette samarbeidet selv om Veidekke nok kunne tenkt seg et litt bedre økonomisk sluttresultat.

Prosjektleder Bjørn Snekvik hos Veidekke Entreprenør i Trondheim opplyser at rydding av tomten ble mer krevende enn de hadde regnet med. I grunnen fant de forurenset masse som det ikke fantes godkjent deponi for i de nære omgivelser. Det var også materialer i de gamle byggene som måtte spesialbehandles i forbindelse med rivearbeidet. Det førte til at Veidekke fikk kort tid på seg fordi byggene skulle stå ferdig til høstens studieår tok til. Bare én måned etter høstens semesterstart kunne studentene fylle hele studentbyen som er en separat del av prosjektet, mens vandrerhjemmet blir tatt i bruk i disse dager.

Todelt
Prosjektet er delt i to. Studentbyen består av 116 hybler. De er fordelt på 25 enheter med tre hybler som deler kjøkken, bad og toalett, og 41 hybler fordelt på enheter med seks og sju hybler pr. boenhet. Omtrent samtlige hybler var utleid da bygget stod ferdig. Månedsleien er satt til 5.900 kroner, som er vel en tusenlapp over gjennomsnittlig hybelpris i Trondheim. Hybler og kjøkken er fullt møblert og utstyrt, og strøm og internett er med i månedsleien. I kjelleren er bygget utstyrt med vaskeri og boder. Ute i bakgården er det for å spare plass, anlagt en original sykkelparkering for 120 sykler. Bilparkering for studentene er det ikke lagt opp til. Det er meningen de skal sykle til de ulike studie-stedene i Trondheim som for de fleste sitt vedkommende ikke ligger langt unna.

På toppen av bygget er det anlagt en flott takterrasse med enestående utsikt over byen.

– Flottere går det vel ikke an for studenter å bo i Trondheim, smiler Bente Haugrønning i Pilar Eiendom som har vært ansvarlig for hele byggeprosjektet fra dag én.

Vandrerhjemmet
Vandrerhjemmet er bygd som et tradisjonelt vandrerhjem som tilbyr billig overnatting med køyesenger, og adgang til felles kjøkken og oppholdsrom. I første etasje er det resepsjon og felles spise/oppholdsrom og kjøkken som beboerne fritt kan benytte. Rommene er utstyrt med noen to og andre fire køyesenger pr. rom i de to første etasjene, og overnattingsprisen er så lav som 345 kr pr. natt. I tredje og fjerne etasje er det anlagt treroms leiligheter beregnet for gjester som trenger å bo i noe lengre tid enn vanlige vandrehjemsgjester. Ikke minst har NTNU behov for den type leieavtaler for en del av sine forskere og gjesteforelesere som er på besøk i kortere og lengre tid.

Det er lagt opp til et tett samarbeid mellom vandrerhjemmet og studentbyen, og hele prosjektet drives som en enhet. Når studentene reiser hjem i sommermånedene, vil også studentbyen bli brukt som vandrerhjem. Og studenter kan i korte perioder også ved behov bo på vandrerhjemmet. 40 sengeplasser skal imidlertid hele tiden være tilgjengelig for korttidsopphold på ett eller bare noen få døgn. De 17 parkeringsplassene under vandrerhjemmet er i sin helhet reservert hotellgjestene, og som gjesteparkering for studentene.

Trange forhold
Selve byggeprosessen bød på en god del utfordringer i følge prosjektleder Bjørn Snekvik i Veidekke Entreprenør. For det første er tomten svært liten med naboer og en barnehage tett innpå byggeplassen. Det har ikke vært anledning til å anlegge noen lagerplass, og mye av materiell og utstyr har Veidekke vært nødt til å laste direkte fra bil og inn på bygget. Etter at all løsmasse var fjernet, var det nødvendig å sprenge ut et fjellskikt på opp til fem meters dybde. Det er anlagt en felles kjeller under drøye halvparten av de to byggene. Bæresystemet består av stål og betong støpt på stedet. Etatskillene er også i betong støpt på stedet.

Innvendig er det brukt skillevegger av gips og stål. Bygget er reist etter de krav som stilles til hotell. Ytterveggene er bygd med prefabrikkert elementer i tre, levert av Byggmester Grande i Verdal.

Energiforsyningen er basert på fjernvarme fra Statkrafts store forbrenningsanlegg på Heimdal med vannbaserte radiatorer i alle rom og gulvvarme på badene. I yttervegger er det brukt 25 cm isolasjon, og vinduene er tre-lags glass som kommer fra Lian Trevarefabrikk på Kyrksæterøra. Alle bad er prefabrikkert og er levert av det finske firmaet Parmarine.

Byggeperioden har tatt ett år slik som planlagt. Over 100 personer har vært involvert i byggeprosessen. På det meste har det vært nær 70 personer i sving. Av disse kom nær halvparten fra Veidekkes egen stall.

Arealet på de to byggene er på til sammen ca 4.200 kvadratmeter, fordelt på 1.500 kvm på Vandrerhjemmet og 2.700 kvm på Studentbyen. Den opprinnelige kontraktsprisen var på 77 millioner kroner, mens sluttprisen blir på 82 millioner i følge Haugrønning og Snekvik som er de to som har hatt ansvaret for og fulgt byggeprosessen mest intenst.

Tekst og foto: Arne Sellæg


Flere prosjekter