NHO vil ha budsjettendringer til fordel for vei og bane

Næringslivet krever at den blåblå regjeringen endrer de rødgrønnes siste statsbudsjett til fordel for investeringer – først og fremst i veier og jernbane.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund mener Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett føyer seg inn i en rekke av budsjetter der forbruk kommer før investeringer.

– Pengebruken må vris over til investeringer i samferdsel, forskning, utdanning og skattelettelser som gir nye arbeidsplasser, sier NHO-sjefen.

– Ikke mer totalt
Verken LO eller DnB, Norges største forretningsbank, mener den nye regjeringen bør bruke mer oljepenger enn Stoltenberg-regjeringen legger opp til neste år.

LOs sjeføkonom Stein Reegård sier til NTB at det allerede ligger en viss fartsøkning i oljepengebruken neste år med forslaget om å bruke 2,9 prosent av avkastningen av oljefondet.

– Bruker Erna Solberg og Siv Jensen 1 til 3 milliarder mer av oljepengene neste år enn Stoltenberg-regjeringen legger opp til, vil de hver eneste dag få høre at de ikke evner å prioritere, spår sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Blant annet derfor tror han ikke at den påtroppende regjeringen vil bruke mer oljepenger neste år enn de rødgrønne foreslår.

– Ikke godt for norsk økonomi
Teoretisk har Solberg-regjeringen 54 milliarder kroner å gå på til neste år før handlingsregelen brytes.

Det tilsvarer 2 prosent av verdiskapingen i fastlandsøkonomien.

Dørum tror ikke Solberg-regjeringen vil bruke dette handlingsrommet.

– Det er åpenbart at norsk økonomi verken trenger eller vil ha godt av en stimulans tilsvarende 2 prosent av BNP, sier Dørum til NTB.

Hans stalltips er at den ny regjeringen vil nøye seg med omprioriteringer – innenfor de rammene Stoltenberg-regjeringen har lagt.

Lavere vekst
Ett utviklingstrekk som kan gjør det fornuftig for den nye regjeringen å bruke mer penger, er ifølge enkelte analytikere at norsk økonomi nå synes å vokse svakere.

Dørum er enig i at norsk økonomi ser ut til å være på vei inn i smulere farvann, men han tror ikke den påtroppende regjeringen, dersom den skulle ønske det, vil få gjennomslag i embetsverket for å øke pengebruken.

– Og det er for kort tid til å lage nye anslag. Jeg tror muligheten for å stimulere norsk økonomi sterkere på grunn av lavere vekst er stengt på denne siden av nyttår, sier Dørum.

Han karakteriserer de rødgrønnes siste budsjettet som lett ekspansivt, men sier han ikke tror budsjettet representerer noen fare for at rentenivået vil bli presset opp.

– Ikke noe vesentlig bidrag
NHO er fornøyd med at regjeringen går inn for å redusere arveavgiften og mener denne avgiften nå helt bør fjernes. Økningen i bunnfradraget i formuesskatten er derimot ikke noe vesentlig bidrag for å støtte norske bedriftseiere, ifølge NHO-sjef Skogen Lund.

Hun kritiserer også at veksten i forskningsbudsjettet er for svak i forhold til ambisjonene.

LO roser derimot den rødgrønne regjeringens siste statsbudsjett for å fortsette sin målsetting om arbeid, velferd og likhet.

I klartekst sier organisasjonen at den vil motarbeide den nye regjeringens eventuelle forslag som vil skjerpe sosiale ulikheter.

Kommunesektorens inntekter øker i de rødgrønnes budsjett med 7,7 milliarder, men kommunesektorens organisasjon KS minner om at inntektene er knyttet til økte oppgaver for sektoren.

– Inntektene som kommuner og fylkeskommuner selv kan disponere, tilsvarer omtrent utgiftsøkningene, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.