Forsvaret investerer 2 059 millioner kroner i eiendom, bygg og anlegg

Bevilgningen til nasjonal eiendom, bygg og anlegg foreslås gitt en samlet ramme på 1 741 millioner kroner i 2014, samt 164 millioner kroner til ekstraordinært vedlikehold av bygningsmassen i forsvarsektoren.

Bevilgningen til bygnings- og anleggsmessige tiltak til ny baseløsning for Luftforsvaret ifm. anskaffelsen av det nye kampflyvåpenet foreslås økt med 111 millioner kroner.

Bevilgningen til nasjonalfinansiert eiendom, bygg og anlegg (EBA) vil i 2014 i stor grad bli benyttet til å videreføre store investeringsprosjekter i EBA som Stortinget tidligere har gitt fullmakt til å igangsette og omfatter bl.a. investeringer i:
* Helikopterbase på Bardufoss og helikopterdetasjement på Haakonsvern.
* Hovedbase for de nye kampflyene på Ørland med fremskutt operasjonsbase på Evenes. Fornyelse av infrastruktur i Indre Troms og nye stasjoner til grensevakten i Sør-Varanger.
* Rullebaner, flyplassdekker og øvrig infrastruktur i Forsvarets leire, blant annet utbedring av rullebaner og flyplassdekker på Andøya og i Bodø.

Ekstraordinært vedlikehold av bygningsmassen i forsvarsektoren økes med 100 millioner kroner for å reelt styrke verdibevaringen av den samlede eiendomsporteføljen. Dette vil bl.a. omfatte boliger, kaserner og kontorer og vil komme ansatte og vernepliktige til gode.

Bevilgningen til investeringer i NATO-infrastruktur i 2014 er på 153 millioner kroner og vil i hovedsak omfatte prosjektet Air Command and Control System (ACCS) med installasjoner på Sørreisa. Videre er det planlagt inngåelse av kontrakt for prosjektet Broadcast and Ship-Shore (BRASS). I tillegg vil to mindre investeringsprosjekter for NATO Naval Forces Sensor and Weapon Accuracy Check Sites (FORACS) være under implementering i 2014. Fra norsk side vurderes det løpende hvordan vi best mulig kan bidra til å styrke NATO-fellesskapet.

Miljøtiltak
Det foreslås benyttet 99 millioner kroner til rydding av skyte- og øvingsfelt og 5 millioner kroner til tiltaksplaner for miljøsanering av havner.