Vil skape Norges beste innkvarteringskonsept

Anthon B. Nilsen Eiendom har store planer på den gamle militærleiren Lahaugmoen like utenfor Oslo. Her vil det etableres inntil 800 innkvarteringshybler kombinert med en storstilt næringspark­utbygging.

Eiendomsselskapet kjøpte den 288 mål store tomten fra Skifte Eiendom (selskapet som avhender Forsvarets eiendommer) i 2005, og er nå i full gang med å utvikle området som ligger mellom Hvam og Gjelleråsen i Skedsmo kommune. Den totale utbyggingen i området kan bli på hele 140.000 kvadratmeter.

Satsingen todelt. De skal bygge ut en stor næringspark, og de skal etablere et nytt konsept innen innkvartering, med hovedfokus på byggenæringen. Denne delen av satsingen kan bli på så mye som 15.000 kvadratmeter, noe som tilsvarer 700-800 innkvarteringshybler.

Arbeidet med å bygge ut næringsparken er i full gang, hvor det blant annet er bygget nytt hovedkontor for Sandvik Mining & Construction og Sika Norge. Flere nybygg er prosjektert og utbyggingen av infrastrukturen er snart ferdigstilt.

– Unikt konsept
Anthon B Nilsen Eiendom så også at det lå store muligheter i å utnytte de mange eiendommene Forsvaret tidligere disponerte til å utvikle pendlerboliger for arbeidere.

Forsvaret har vært til stede på Lahaugmoen i 300 år, og den er blitt modernisert i flere etapper. I krigsårene 1940-1945 ble leiren overtatt av tyskerne, som gjennomførte til dels store utbygginger i området. Flere meget påkostede bygg ble reist. Under andre verdenskrig bodde hele 3.000 tyske soldater og befal i leiren.

Gjennom historien er det reist flere typer samlingsbygg her, inkludert kantine og idrettshall. De står fortsatt. Flere av disse byggene er også vernet, og har en spennende historie. Disse byggene er i bruk, og rustes ytterligere opp.

Flere av kasernene er modernisert av Anthon B. Nilsen, og rundt 240 hybler har vært utleid og bebodd siden 2006, for det meste av bygningsarbeidere. Blant annet var Skanska, AF Gruppen og Contiga tidlig ute og fikk leid hybler til sine folk her. De har også signert kontrakt for utleie av to nye bygg, som tilsvarer rundt 90 nye hybler.

– Vi ønsker å skape et unikt botilbud med denne innkvarteringslandsbyen. Lahaugmoen har mange fordeler. Området har kort avstand E6 og rv4, og man bruker få minutter på å komme seg til Oslo, resten av Romerike inkludert Gardermoen. Innen en time når man store deler av det sentrale Østlandet. Dermed kan man bo sentralt, men samtidig i skjermede omgivelser. Dette vil være med å skape gode boforhold, noe som igjen kan skape mer uthvilte og opplagte arbeidere. Man får gjerne koblet av på en helt annen måte her enn om man bor i en brakkrigg på en byggeplass i Oslo sentrum. Det er rolig med gode rekreasjonsmuligheter, sier Christian Winsnes Rustand, markedssjef i Anthon B Nilsen Eiendom AS til Byggeindustrien.

Han mener de med innkvarteringssatsingen på Lahaugmoen vil kunne tilby et unikt konsept.

Flere tjenester
De er også i full gang med å bygge opp infrastrukturen rundt det man etter hvert vil kunne kalle en liten landsby i den gamle militærleiren.

De skal blant annet etablere servicesenter, butikk, frisør, bilpleieforretning og en bistro/kafé her. Dette kommer i tillegg til en kantine, som skal servere alle døgnets måltider.

– Kantinen kommer i løpet av våren, og blir etablert i den gamle befalsmessa. Beboerne vil i tillegg få tilbud om et utvidet servicekonsept med blant annet rengjøring, sengeskift og nøkkeladministrering. Vi komme til å gi beboerne valgfrihet enten de vil ha full hotelloppvartning eller du vil vaske og lage mat selv, legger Rustand til.

Det vil også bli tilrettelagt for shuttlebuser til strategiske knutepunkter til og fra området.

Nytt og gammelt
I første trinn er det de eksisterende byggene som er tatt i bruk, hvor de fleste er modernisert til god innkvarteringsstandard. Rundt årsskiftet settes spaden i jorda for utvidelsen med de første åtte nye innkvarteringsbyggene. Ferdig utbygd skal man kunne huse opptil 800 personer på Lahaugmoen.

– Da må vi sette opp flere nye bygg, i tillegg til de åtte vi nå går i gang med. Planene er klare, og byggingen av første trinn starter som sagt rundt årsskiftet. Vi vil gå for en trinnvis oppbygging i form av tun for tun, sier han.

De nye byggene vil bli modulbaserte, men gis et permanent preg med bl.a. grunnmur, plassbygd kledning og saltak.

– Byggene føres opp iht. TEK 10 og tilfredsstiller krav til universell utforming. De skal holde god standard. Alle hybler får eget bad, tv, bredbånd og kokemuligheter for de som ønsker. Det vil bli ca. 23 hybler i hver etasje, og hver etasje har et fellesrom og et vaskerom, forteller Rustand.

Stort behov
Han tror ikke det skal bli noe problem med å finne nok beboere til satsingen.

– Byggenæringen står ovenfor en reel utfordring i forhold til boliger for arbeiderne. Innkvartering innenfor bygg og anlegg har tradisjonelt sett blitt løst med midlertidige boligrigger på byggeplasser rundt omkring. Kommune har de senere årene blitt veldig restriktive til disse riggene og sier som regel nei. I tillegg til boligrigger på byggeplassene har man en innkvarteringslandsby på Fornebu med 500 rom som lever på dispensasjon som går ut i 2015. Resultatet av restriksjonene på byggeplassene og riggen på Fornebu som skal ned, blir at presset på utleieboliger i Oslo på sikt kommer til å bli enda større enn i dag, og at dette kan bli en utfordring for næringen generelt. Vi har derfor meget stor tro på at dette konseptet vil lykkes, utdyper Rustand.

For å vise frem sitt nye konsept er de til stede på Bygg Reis Deg.

– Vi er nok en utradisjonell utstiller på Bygg Reis Deg, men vi ser dette som den beste arenaen for å treffe næringen, sier Rustand.