En politisk uke på høygir

De nærmeste dagene blir en tettpakket politisk fest med alle ingredienser: statsbudsjett, regjeringsavgang og ny statsminister. Svarte biler som haster til og fra Slottet.

Fakta om regjeringsskiftet:

* Finanstalen holdes i Stortinget mandag kl. 10. Deretter vil statsminister Jens Stoltenberg meddele at han søker avskjed for sin regjering i ekstraordinært statsråd på Slottet senere samme dag.

* På dette møtet, trolig kl. 13, informerer Stoltenberg kong Harald om sin beslutning og leverer sin avskjedssøknad. Den blir ikke umiddelbart innvilget. Regjeringen blir bedt om å fortsette som forretningsministerium inntil en ny regjering er klar.

* Kongen ber Stoltenberg om råd om hvem som skal få oppdraget om å danne ny regjering. Han vil vise til Høyres leder Erna Solberg.

* Slottet tar etter møtet kontakt med Solberg, gir henne oppdraget og ber om tilbakemelding når regjeringen er klar.

* Nokså raskt etter besøket på Slottet holder statsministeren sin avsluttende pressekonferanse, der han oppsummerer åtte år ved makten. Dette skjer trolig kl. 14.

* På selve dagen for regjeringsskiftet vil Solberg melde tilbake til kongen at oppdraget er utført og regjeringslisten klar. Det er ikke fastsatt hvilken dag dette blir, men signalene går i retning av onsdag 16. oktober.

* Etter at kong Harald er blitt informert, vil Solberg fortelle offentligheten om hvem som skal med i regjeringen. Hun velger selv hvordan hun vil gjøre dette.

* Det avholdes to statsrådsmøter denne dagen.

* På det første møtet blir den avtroppende regjeringens avgang godtatt, og Kongen i statsråd, det vil si regjeringen, utnevner sin etterfølger. Dette dokumentet undertegnes av alle statsråder som deretter kommer ut på Slottsplassen for å ta avskjed med folket. Regjeringsmedlemmene drar tilbake til sine kontorer og holder nøklene klare.

* Under det andre møtet på Slottet, et par timer senere, vil kongen og Solberg-regjeringen formelt tildele de nye statsrådene sine ansvarsområder. De vil trolig også utnevne noen statssekretærer. I og med dette møtet er regjeringen å anse som innsatt.

* Så er det Solberg og den nye regjeringens tur til å gå ut på Slottsplassen og motta folkets og partikollegenes hyllest.

* De nye regjeringsmedlemmene drar til sine respektive departementer, der nøkkelseremoniene venter. Dermed er Solberg-regjeringen operativ.

Fakta om statbudsjettet:

* Statsbudsjettet på over tusen milliarder kroner blir lagt fram mandag kl. 10.

* Det har vært forberedt lenge og er satt sammen for å sette rødgrønn politikk ut i livet.

* Solberg-regjeringen har vel to uker på seg til å gjøre noen endringer og fremme et tilleggbudsjett. Det er ikke ventet større inngrep, men enkelte merkesaker som skal vise at landet får en ny politisk kurs.

* Da Kristin Halvorsen ble finansminister i 2005, og tok over budsjettet etter Bondevik-II-regjeringen og finanminister Per-Kristian Foss, forslo hun endringer på 8,1 milliarder kroner, rundt én prosent av totalen.

* I dagene før valget kom det flere lekkasjer fra statsbudsjettet for å lokke velgerne. Dette er utgiftsposter som reduserer handlingsrommet for den påtroppende regjeringen.

* Blant løftene er ti milliarder mer til jernbane, gradvis nedbygging av formuesskatten, dobling av fribeløpet for arveavgift, mer til skogvern og oppdretteskommuner, mer til bredbånd og økt fagforeningsfradrag på selvangivelsen.

En lang periode med valgkamp, valgnatt, nederlag og seier, sonderinger, forhandlinger og – endelig – regjeringsplattform kulminerer trolig onsdag, da Høyres leder Erna Solberg kommer ut på Slottsplassen som statsminister i spissen for sitt nye mannskap.

De siste spekulasjonene vil ha det til at de blir 18 medlemmer av den nye regjeringen, 11 til Høyre og sju til Frp. Dette er en reduksjon på to. Frp-leder Siv Jensen blir landets neste finansminister, nestleder Ketil Solvik-Olsen trolig olje- og energiminister, mens Anders Anundsen kan bli justisminister. Per Sandbergs skjebne er litt mer uklar. Han blir trolig på Stortinget som parlamentarisk leder.

Høyres to nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie går øyensynlig med som henholdsvis kommunalminister og helseminister.

Høyre tar UD
Og det også ventet at Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister. Ingen av mediene har klart å bringe noen seriøs utfordrer, kanskje med unntak av Børge Brende som jobber i Sveits. Trond Helleland blir parlamentarisk leder, mannen som skal lose regjeringens politikk fram til vedtak, i første omgang ved å spille ball med Venstre og KrF.

Kjernen i Solbergs nye regjeringen består av erfarne politikere som har hatt tunge verv, og som er operative fra første dag, tross manglende regjeringserfaring for Frp. Ikke alt synes klart, noen poster blir holdt hemmelige og avklares helt på tampen for at Solberg i det minste skal ha et par nyheter å meddele kongen onsdag. Alt skal ikke ha stått i VG først.

Parallelt med dette jobber det nye Stortinget litt i det skjulte med å fordele maktposisjoner i komiteene. Dette er også i ferd med å falle på plass. Regjeringspartiene lar KrF og Hans Olav Syversen lede den innflytelsesrike finanskomiteen, en nøkkeljobb når en mindretallsregjering skal ha sitt budsjett vedtatt.

Fra tap til utflytting
Men før Solberg-regjeringen tiltrår, skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fullføre løpet som ble staket ut for ham gjennom nederlaget på valgkvelden. Første skritt er framleggingen av statsbudsjettet mandag. Deretter skal han til kongen på Slottet. For øvrig må han flytte ut fra embetsboligen midt oppe i all politikken.

Spenningen er knyttet til de overordnede tallene, som innfasing av oljepenger, mens også løfter og utgiftsposter som kan legge føringer på den påtroppende regjeringen.

Solberg sier at handlingsregelen ligger fast, men har en annen tilnærming til drift og investeringer. Hvis Stoltenberg setter samme ramme som i 2013 (3,3 prosent), øker oljepengebruken fra 125 milliarder kroner til 155 milliarder, et betydelig sprang. Flere økonomer advarer Solberg mot å gå høyere, selv om hun kan gå helt til 4 prosent og formelt hevde at hun holder seg innenfor handlingsregelen.

Arveavgiften
DN har meldt at finansminister Sigbjørn Johnsen vil doble fribeløpet for arveavgift til en million fra hver forelder: Dette er i tråd med Høyres løfter og innebærer at arveavgiften er halvert som inntekt for statskassen. Dette er glade toner for folk flest, men det snyter Solberg for å kunne servere en gladnyhet som raskt kan trå i kraft.

ANB skriver at regjeringen går inn for et ekstra løft til jernbanen på ti milliarder kroner, et tung forpliktelse å videreføre for Solberg-regjeringen. Men like tungt vil det være å kutte i denne summen, siden vei og bane er en av flaggsakene til Høyre og Frp.

Det nye mannskapet har drøyt to uker på seg til å justere det budsjettforslaget Johnsen legger fram mandag. Noen merkesaker for å vise ny kurs vil komme til, men større endringer er i praksis umulig. Regjeringen styrer på sin forgjengers budsjett fram til 2015.