Puslespillet på Jæren

VINK Norway fikk utfordringen med å levere 4.800 unike fasadeplater til boligprosjektet Tre Taarn i Sandnes på Jæren. Nå er puslespillet lagt, og alle bitene er på riktig sted.

Tre Taarn

Arkitekt: Helen & Hard, som har samarbeidet med dRMM Architects.
Utbygger: Rundeskogen AS som består av Kruse Smith Eiendom og OTIUM
113 leiligheter fordelt på 3 tårn

De tre tårnene er kledd med totalt 4.800 unike plater, som til sammen lager uttrykket som arkitektene ønsket å få frem. Nå som høsten er i anmarsj kommer også fargespillet på tårnene til sin rett. De tre tårnene illustrerer trær, og fargene er plukket ut etter årstidene. Mustard Yellow, Copper Yellow og Amber er navnet på de tre fargene.

Planleggingen av Tre Taarn startet tilbake i 2007. Arkitektene introduserte platene for Ragnar Øksendal i Kruse Eiendom. Platene passet godt til visjonen arkitektene hadde om at fasaden på tårnene skulle være levende. Så etter en tett dialog med prosjektingeniør Tommy Eriksson i VINK, ble det foretatt befaringer på eksisterende eldre bygninger
Valget ble Trespa Meteon Metallic Rock som visuelt skifter farge avhengig av hvilken retning de blir montert. Man kan derfor bruke samme farge på alle platene.

For å få til denne effekten var det derfor viktig at alle plater ble montert på riktig plass og riktig retning. Tradisjonelt blir plater tilpasset av entreprenør på byggeplassen før montering. Dette fører ofte til mye svinn på materialene, og det er tidkrevende. Ved å få platene ferdig levert, vil entreprenør kunne spare både tid og tap av materialer.

VINK Norway fikk oppgaven med å klargjøre alle fasadeplatene, kuttet på korrekte mål, merket med plassering og ferdig hullet. Det ble dermed bare for entreprenøren å sette platene på fasaden. Her kreves det stor nøyaktighet.

– Vi er veldig opptatt av god logistikk og kvalitetssikring. Det er klart det oppstår mange utfordringer ved klargjøring av en så stor mengde plater, men takket være vårt behandlingssystem med mange kontrollpunkter, sørget vi for å fange opp eventuelle feil, forteller Geir Hoff, prosjektleder i VINK.
Livar Salte, prosjektleder i Kruse Smith Entreprenør, sier seg enig og forteller at kontrollpunkter også er noe de og arkitektene har hatt mange av,
slik at det har vært enkelt for dem som entreprenør og kunne gå tilbake og løse utfordringer. Salte sier at dialogen mellom entreprenør og leverandør har vært tett hele veien. Da byggingen av tårnene startet var metoden å jobbe på helt ny for alle parter. I begynnelsen ble det laget en etasje i måneden. Fasadeplatene ble først levert på pall, men for å effektivisere arbeidet ble de etter hvert levert på glassmesterstativ. Utover i prosjektet ble det laget en etasje i uka.

– Håndverkerne har jobbet utrolig strukturert og skal ha skryt for det. Ved å jobbe på denne måten med å få ferdige fasadeplater har effektiviteten på stillaset blitt så mye bedre, er både Hoff og Salte enige om.

Salte sier at dette absolutt er måten for de som entreprenør å jobbe på.