Bergen i bygge-bakleksa

Byggeksperter i Bergen går hardt ut mot arkitekter og utbyggere i sin egen by.

Det skriver NRK Hordaland på sine nettsider.

Denne uken gikk plansjef Mette Svanes ut i NRK, og sa at det bygges altfor kjedelig i Bergen.

Nå mener flere eksperter at arkitektur i Bergen står på stedet hvil. Leder i Bergen arkitektforening Jørgen Grahl-Madsen, sier at arkitektur i byen mellom de sju fjell ligger langt bak Oslo og andre norske storbyer.

– Stavanger har helt klart hatt et ønske om å uttrykke seg som en viktig by, og har gjort mye innenfor arkitektur. Det er enorme utbygginger i Oslo for øyeblikket. Det er klart at det er gode økonomiske tider.

Et eksempel han viser til i andre byer er Rockheim i Trondheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock. Bygget er en kombinasjon av en gammel lagerbygning fra 1920 og nybygg, med den høyteknologiske «lysboksen» på toppen.

Slikt kunne aldri vært bygget i Bergen, mener arkitekten.

– Hadde vi turt å sette et moderne hus oppe på et gammelt hus i Bergen? Det hadde vært vanskelig å få til, sier Grahl-Madsen.

Marianne Skjulhaug, instituttleder ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har hatt 17 år fartstid i Bergen. Hun sier at arkitekturen i byen på mange måter har stoppet opp.

– Hvis vi går tilbake i historien så kan Bergen vise til helt fantastiske byggverk. Men når vi kommer mot vår tid er det som om det har stoppet litt opp. Ambisjonene har forsvunnet. Evnen eller viljen til å bygge like storslått og interessant er ikke sterkt til stedet lenger, sier Skjulhaug.