Arkitektstudentenes Stålkonstruksjonspris til «trehus»

Guro Langemyhr og Rasmus Steen Pettersen er vinnerne av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2013 for sitt design for studentboliger i stål, inspirert av trær.

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris. Prisen ble første gang delt ut i 2005. Konkurransen retter seg mot arkitektstudenter ved norske universitet og høgkoler. Prisen er ment å oppmuntre arkitektstudentene til å anvende stål som et sentralt element i design av konstruksjoner, og inspirere til nye idéer og løsninger.

Juryen har i år gjennomgått 11 forslag fordelt på prosjektoppgaver fra NTNU, Bergen Arkitektskole og AHO. Det var stor variasjon i temaer, helt fra små, enkle konstruksjoner til mer omfattende og komplekse prosjekter. Juryen har valgt å belønne et studentarbeid hvor stålet er vist brukt med fantasi og forståelse.

Det skriver Norsk Stålforbund i en pressemelding fredag.

Juryen har bestemt at Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2013 tildeles Guro Langemyhr og Rasmus Steen Pettersen for arbeidet med «Seeing the park for the trees», en semesteroppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Prisen, som består av et diplom og en sjekk på 25.000 kroner, vil bli overrakt på Norsk Ståldag 7. november 2013 på Grand Hotell i Oslo. Vinnerne får også en reise til Milano i Italia for å delta i ECCS European Steel Construction Day den 3. oktober. De er også nominert til «ECCS European Student Awards for Architectural Design 2013».

Juryen har bestått av:

Siv. arkitekt Øyvind Almaas, ØKAW Arkitekter MNAL AS
Siv. ingeniør Pål Jevanord, FINSETH rådgivende ingeniører AS
Siv. ingeniør Stig Møllersen, Multiconsult AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner
Daglig leder Kjetil Myhre, Norsk Stålforbund, representant for Den norske Stålgruppen

Juryens uttalelse:

«Forfatterne har brukt tomrommet mellom to bygårder, og den bakenforliggende park, til å innpasse programmet, som var boliger for studenter, med en offentlig funksjon på bakken. En stålkonstruksjon med overført inspirasjon fra trærne i parken, har gitt anlegget et tydelig uttrykk. Ståltrærne, som er laget av sveisete platekonstruksjoner, har kraftige stammer som bærer boksen med studenthybler.
I parken står tre sylindervolumer, som inneholder rom for supplerende funksjoner mellom stålgreinene. Sylinderne vil om kvelden kunne gi assosiasjoner til lykter i dialog med de virkelige trærne. Valg av stål som konstruksjonsmateriale for konkretisering av hovedideen virker gjennomtenkt. Et beregningsprogram er brukt for å verifisere statikken. Prosjektet er et godt eksempel på en fantasifull gjennomføring av et enkelt program. Prosjektet er fremstilt med klarhet og innlevelse.»