NHO håper på dobbelt så rask veiplanlegging

Hvis den nye regjeringen innfrir, kan veiplanleggingen i Norge halveres. NHO applauderer ambisjonene.

- NHO har lenge bedt politikerne om å planlegge byggingen av nye veier dobbelt så fort som dagens tempo. Derfor er det godt å se at den nye regjeringen har som ambisjon å halvere planleggingstiden, sier direktør for NHOs næringspolitikk Petter Haas Brubakk i en pressemelding onsdag.

Raskere planlegging skal skje ved bedre samordning av innsigelser og økt bruk av statlig plan for prosjekter av nasjonal betydning. Dette er tiltak NHO uttrykker at de er positive til.

- Vi derfor glade for at den nye regjeringen vil legge til grunn realistiske trafikkprognoser slik at infrastrukturen dimensjoneres etter reelle behov, sier Brubakk.

At den kommende regjeringen har plukket ut veier, jernbane og kaier som noen av sine satsningsområder, er helt i tråd med NHOs ønsker.

- Dette er noe et næringsliv som stadig møter tøffere internasjonal konkurranse, er helt er avhengig av. Dette vil kreve økte bevilgninger, men vil også kreve at man tar i bruk nye løsninger for finansiering og gjennomføring av bygging der også drift og vedlikehold inkluderes, uttaler Brubakk.

Gods- og kollektivtrafikk

I pressemeldingen minner NHO om at det også må satses på gods- og kollektivtrafikk i løpet av de neste fire årene.

- Etter hvert må blant annet utbygging av E39 og en ny nasjonal godsterminal på Alnabru løftes opp. En stor utfordring for gods på bane i dag er usikker driftsstabilitet. For å løse dette vil det kreve økt satsing på drift og vedlikehold av jernbane. NHO skulle ønsket den nye regjeringen var noe mer konkret på hvordan møte utfordringen på dette viktige området, sier Brubakk.

- Kollektivtransport må være en bærebjelke i transportsystemet i byområde. NHO er glad for at den nye regjeringen vil styrke det statlige bidraget i bypakkene. For å lykkes er det viktig at areal-, bolig- og transportplanlegging ses i sammenheng.

Kutt i skjemaveldet

NHO er særlig godt fornøyd med den kommende regjeringens målsetting om å kutte 25 prosent i skjemaveldet, heter det i pressemeldingen.

- Dette er ikke minst viktig for de mindre bedriftene som i dag må bruke milliarder av kroner på dette ekstraarbeidet. Et virkemiddel her er innføring av et Regelråd som kritisk skal gjennomgå mengden av skjema og andre pålegg. Regjeringserklæringen viser på dette punktet et klart gjennomslag for NHO.