Helsebygg Midt-Norge jubler for nasjonalt helsebygg

Helsebygg Midt-Norge har lenge etterlyst et nasjonalt helsebygg-foretak, og nå er det klart at den nye regjeringen vil opprette et eget selskap for bygging og drift av helsebygg.

- Det bør plasseres i Trondheim, mener direktør Bjørn Remen i Helsebygg Midt-Norge.

Høyre har lenge tatt til orde å opprette et nasjonalt helsebyggselskap. Og i regjeringsplattformen partiet nå har utarbeidet sammen med Fremskrittspartiet, blir det slått fast at det nye selskapet skal omfatte både bygging og drift.

Formuleringene i regjeringsplattformen inneholder ikke føringer utover dette, men tidligere Høyre-forslag i Stortinget viser hva det kommende regjeringspartiet ønsker med det nye selskapet for helsebygg - blant annet "bedre vedlikehold og raskere fornyelse av sykehusbygg."

- Det er viktig at et slikt selskap ivaretar både sykehusplanlegging og bygg- og driftskompetansen som allerede finnes i norske sykehus, sier Bjørn Remen, direktør i Helsebygg Midt-Norge.

Ifølge Remen skjer dette best hvis det nye nasjonale selskapet også får en lokal forankring. Han er skeptisk til å bygge opp en stor og tung organisasjon av typen Statsbygg.

- Et viktig mål for et nytt helsebyggselskap må være å overføre lærdom om planlegging, bygg og drift fra det ene sykehsuprosjektet til det andre. Da må det være et tydelig samspill mellom den sentrale enheten og de lokale kompetansemiljøene, sier Remen, som ikke er i tvil om hvor "Norsk Helsebygg" bør ha sitt hovedkontor: - Trondheim er et opplagt valg. Her har vi ikke bare gjennomført landets mest komplekse sykehusutbygging med godt resultat. Vi har også de beste teknologimiljøene ved NTNU og SINTEF, fastslår Remen.