ROT-fradrag viktig for det profesjonelle markedet

Alliero tror et ROT-fradrag vil ha positive ringvirkninger også i det profesjonelle markedet.

– Som en ledende håndverksleverandør til rehabilitering i det profesjonelle markedet, er vi glad for de siste ukenes mediefokus på samfunnsproblemet med useriøse aktører, svart arbeid og økonomisk kriminalitet i byggenæringen. Vi har sterk tro på innføring av et ROT-fradrag, som vi mener vil ha positiv effekt også i det profesjonelle markedet, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Konsernsjef Amund Alm sier i meldingen at han er glad for problemet nå er kommet på dagsorden.

– Heldigvis har debatten også vært løsningsorientert og omhandlet konkrete tiltak. Det er en svært positiv start at det i forrige uke ble klart at byggenæringen har nådd frem med budskapet om at en ny regjering må prioritere tiltak mot økonomisk kriminalitet, sier Amund Alm.

Høyre, Frp, KrF og Venstre lover nå å ta opp kampen mot de useriøse aktørene i byggenæringen. Samarbeidserklæringen mellom partiene sier  eksplisitt at gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag skal utredes.

"Kampen mot svart arbeid forsterkes, i den sammenheng utredes gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag i skatten", heter det i avtalen. Det fikk bransjeorganisasjonen Byggenæringens landsforening til å juble.

– BNL har blitt hørt. Samarbeidserklæringen til Høyre, Frp, KrF og V gir grunn til håp for bedriftene som sliter i rehab-markedet. De fire partiene er enige om å forsterke kampen mot svart arbeid og de vil sette i gang en utredning av gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag. Dette er svært gledelig for seriøsitetsarbeidet, sa BNL-leder Jon Sandnes i forrige uke.

Amund Alm i Alliero tror ROT-fradraget, som ett av mange tiltak, vil stimulere forbrukerne til å velge hvitt arbeid. Men han tror altså også at det profesjonelle markedet vil nyte godt av en slik ordning.

– Ikke bare er den private delen av markedet minst regulert og oversiktlig – og mest utsatt for svart arbeid. Vi mener også at useriøse aktører kynisk kan bruke dette markedet som springbrett til det profesjonelle markedet. Ved å operere med både en hvit og en svart omsetning kan de fremstå som seriøse og kvalifiserte tilbydere, samtidig som de opparbeider seg ubeskattede midler som gir urettmessige konkurransefortrinn og kan brukes på korrupsjon.

Allieros konsernsjef mener det er viktig at flere effektive, parallelle tiltak iverksettes meget raskt.

– Selv om det fortsatt er god aktivitet i bransjen, er ledigheten på vei opp. Vi kan ikke lenger leve med at useriøse aktører skaper urimelige konkurransevilkår og et usunt prisnivå. Når vi nå ser tegn til en nedkjøling av økonomien blir det viktigere enn noensinne å få tatt beslutninger som raskt kan omsettes i handling, sier Alm.