Sp-ordfører ber flere diskutere sammenslåing

Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) mener kommunestyrene i Trøndelag må starte diskusjonen om kommunesammenslåing allerede nå.

– Med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering vil kommunesammenslåing bli tvunget ned over hodet på oss. Jeg oppfordrer derfor kommunestyrene i Trøndelag til å starte diskusjonene nå, sier han til Adresseavisen.

Senterpartiet mener at kommunesammenslåing skal være basert på frivillighet, mens Høyre og Frp vil redusere antall kommuner i Norge ved bruk av såkalt frivillig tvang.

Ørland-ordfører Grøntvedt oppfordrer derfor trønderske kommuner til å komme med et eget initiativ før det er for sent. Han frykter at folkevalgte på Stortinget vil tegne det nye kommunekartet om ikke det skjer.

– Kommunene må ta tak i det selv, ellers vil det komme tvangssammenslåinger ganske raskt, sier han.

Ørland og Bjugn kommune er i dag i en prosess med mål om å slå seg sammen. Kommunestyrene vil i høst bestemme seg om de ønsker å gå videre med prosjektet. Om svaret blir ja, blir det folkeavstemning i februar neste år.

– Fylkeskommunene bør gå foran som et godt eksempel. I dag fighter vi mye oss imellom. I komiteene på Stortinget får vi ofte spørsmål om vi er enige i Trøndelag. Vi ville fått et mye mer slagkraftig Trøndelag med én fylkeskommune. mener Grøntvedt. (©NTB)