Idrettstopper premiert med luksusboliger

Jubelropene var høye og latteren satt løst da flere av de beste idrettsutøverne i Nord-Korea flyttet inn i splitter nye luksusboliger fredag.

Det var premien de fikk av myndighetene i det lukkede landet som takk for flott innsats i internasjonale konkurranser. Det er ikke kjent hvor mange utøvere som er premiert på denne måten, men nyhetsbyrået KCNA har skrevet at OL-vinnerne Om Yun-chul, An Kum-ae og Kim Un-guk fra London i fjor er blant dem som er hyllet av statsledelsen på denne måten.

De nye og flotte leilighetene ligger like ved Pothong-elven, blir det også opplyst fra det nordkoreanske nyhetsbyrået.

Utøverne sto fram og hyllet lederen Kim Jong-un etter at de hadde fått nøklene til de flotte leilighetene sine. Flere av dem var rørt til tårer og kom med hemningsløs hyllest av både lederen og landet.

Ga Kim æren

Vektløfteren Om som vant gullet i 56 kiloklassen i London i fjor sommer, sa rett ut at det var takket være den varme omsorgen og støtten fra Kim Jong-un at han hadde vært i stand til å vinne OL-gullet i London.

– Den støtten vi har fått fra Kim har vært uvurderlig. Han står bak oss, og han har alltid ledet oss på en riktig måte, slik at vi har opparbeidet den styrken og det motet som er nødvendig for å nå helt til topps, sa Om.

Men han stoppet ikke der. Han hyllet statsapparatet med Kim i spissen, og han hyllet også den filosofien den nordkoreanske staten er bygget rundt.

– Det var nesten så jeg ikke torde gå inn i leiligheten. Den er helt fantastisk, og den minner meg om leder Kim hele tiden. Det er takket være den velviljen vi har fått fra lederen vår, og det fantastiske kommunistiske systemet, som har gjort at jeg har fått denne fantastiske leiligheten, sa langdistanseløperen Kim Kum-ok.

Sulter

Det er ingen hemmelighet at mens de beste idrettsutøverne har fått luksusleiligheter få kan drømme om i det utarmede landet, sliter størstedelen av befolkningen med å få mat på bordet hver dag.

Landet sliter med kraftige sanksjoner fra FN, og teknisk sett er Nord-Korea fortsatt i krig med naboen i sør. Det er aldri blitt noen endelig fredsslutning mellom de to nasjonen etter at Korea-krigen som ble startet i 1950, ble avsluttet tre år senere.

I London-OL sendte landet en stor tropp, og det endte med fire gull- og to bronsemedaljer. Dermed plasserte Nord-Korea seg som nummer 20 av landene på medaljestatistikken.

Det er de aller beste utøverne premiert for nå, med nye og toppmoderne luksusboliger.