LHL bygger sykehus til en milliard kroner

Landsmøtet i LHL har med overveldende flertall vedtatt å etablere sykehus til en milliard kroner på Gardermoen.

Det er eiendomsutvikler Aspelin Ramm Eiendom AS som sammen med brødrene Furuseth skal bygge og eie sykehuset, mens LHL skal leie lokaler for å drive pasienttilbudene.

– Dette vil bety et enda bedre tilbud for de hjerte- og lungesyke, at vi kan behandle flere pasienter, og at flere grupper kan få nyte godt av den kompetanse vi har, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Et stort flertall av landsmøtets delegater stemte for planene.

– Dette var svært gledelig, men også forventet. Vi har hatt en god prosess i organisasjonen, og dette er en oppfølging av tidligere vedtak som har hatt stor oppslutning. Våre medlemmer og tillitsvalgte mener at dette er en naturlig utvikling og videreføring av LHL 70-årige historie, sier styreleder Brit Hoel i LHL.

LHL driver sine tilbud gjennom datterselskapet LHL Helse AS.

– Vedtaket betyr at LHL Helse gis mulighet til å utvikle seg videre og kunne gi nye tilbud. Beliggenheten på Gardermoen vil gi god tilgjengelighet for pasienter fra hele landet og spesialister fra inn- og utland, sier administrerende direktør Olav Ulleren, som understreker at dagens ansatte ved Feiringklinikken og Glittreklinikken vil utgjøre grunnstammen ved det nye sykehuset.

Aspelin Ramm samarbeider med brødrene Ole Kristian og Paal-Mogens Furuseth, og de har engasjert arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture.

– Vi er nå klare til å ta fatt på den spennende og utfordrende oppgaven det er å bygge et nytt sykehus og utvikle et helt område med mange nye tilbud. Tomtens beliggenhet, både hva angår avstanden til sentrale kommunikasjonsårer som Oslo Lufthavn og E6 og samtidig nærheten til Nordbytjern landskapsvernområde, gir store muligheter for utvikling. På tomten er det rom for flere aktører enn LHL, og vi ønsker dialog med flere som ser framtidsmulighetene som ligger her, sier administrerende direktør Peter Groth i Aspelin Ramm.

Sykehuset skal bli et nytt nasjonalt kraftsenter for hjerte- og lungesyke, hvor LHL samlokaliserer dagens aktiviteter fra Feiringklinikken for hjertesyke og Glittreklinikken for lungesyke. Det er også tilslutning til at LHL skal kunne gi tilbud på områder som kreft, livsstil, smerte og elektiv kirurgi.

Sykehuset blir på 31 000 kvadratmeter, og skal inneholde 13 operasjonssaler og andre spesialistrom, 35 poliklinikkrom, 116 kontorer og 237 ordinære sengeplasser.

Sykehuset karakteriseres som framtidens sykehus, og skal ha faglig kvalitet og fornøyde pasienter som kjerneverdier. Intensjonen er at det skal bli et forbildeprosjekt for universell utforming, miljø, energi og inneklima.

Prosjektet har en kostnadsramme på over 1 milliard kroner. Byggestart blir i 2015, og det skal stå klart i 2017.