Oras rigget for ny vekst

VVS-entreprenøren Oras har vært gjennom en snuoperasjon etter to år med blodrød bunnlinje. Med økt satsing på serviceoppdrag er virksomheten rigget for lønnsom vekst.

Utgangspunktet var det aller beste for Oras som kan smykke seg med tittelen Norges ledende VVS-entreprenør. Det var gjort en god jobb med vekst-strategien ved blant annet geografisk ekspansjon. I femårsperioden 2007-2012 økte omsetningen med 48 prosent, mens antall ansatte økte med 62 prosent slik at virksomheten i dag omfattet 14 avdelinger fra Kristiansand i sør til Bodø i nord med om lag 850 ansatte. I det inntektsmessige toppåret 2008 passerte omsetningen milliarden og overskuddet før skatt var på solide 80 millioner. Problemet var bare at resultatet ble halvert hvert av de kommende årene for å kulminere i et resultat før skatt på minus 30 millioner i 2011 som økte til minus 89 millioner i 2012.

Hovedgrunnene til de sviende tapene var knyttet til prosjektgjennomføringen. Overforbruk av estimerte timer for flere prosjekter over det ganske land medførte betydelige ekstrakostnader som presset marginene.

– Forseringskostander er også uttrykk for et bransjeproblem. I mange sammenhenger jobber tekniske entreprenører dugnad for oppdragsgiverne. Det kommer til stadighet krav og ønsker om å bemanne opp prosjektene mer enn det som var planlagt. Denne timesøkningen får vi imidlertid ikke betalt for. For denne praksisen har alle vi aktørene et felles ansvar, kommenterer Arne Malonæs som kom inn som adm. direktør i Oras 1. april i fjor.

Hans medisin er å styrke administrasjonen av prosjektene kombinert med skjerpede krav til prosjektledelse og gjennomføring.

– Vi har ikke hatt god nok kontroll på prosjektene. Det har sviktet både på kalkyler og rutiner. Bedriftens KS-system var bra nok, men det ble litt for valgfritt å forholde seg til deler av det. Krav til bruk og dokumentasjon har vært for svak i forhold til våre krav, konstaterer Malonæs.

Forbedringsprogram
Et sentralt tiltak er gjennomføringen av forbedringsprogrammet Oras Pluss. Elementer i dette er lean-produksjon for å fjerne hindringer i produksjonen. Videre foretas det en opprustning av prosjektleder-opplæringen med blant annet å legge inn jus-kompetanse som blir stadig mer nødvendig i en komplisert hverdag. Seks pilotprosjekter landet rundt har resultert i mindre avvik, bedre kontroll på timebruk, bedre HMS, lavere sykefravær.

– Basert på de gode erfaringene fra pilotprosjektene implementeres nå Oras Pluss i hele selskapet, opplyser Malonæs.

Organisasjons og ledelse
Andre grep i snuoperasjonen har vært å ta tak i organisasjonsstrukturen. Selskapet bestod av ni AS’er med begrensede stordriftsfordeler og interaksjon. Nå er alle datterselskapene ute i landet fusjonert inn i morselskapet som er organisert i regioner og distrikter.

Videre er det foretatt betydelig endringer i ledelsen. Over halvparten av de øverste lederne er nye. Eksempelvis er alle regiondirektørene nye. For ytterligere å styrke kompetansen i selskapet ble det hentet inn ansvarlige ledere for sentrale posisjoner som HR, innkjøp samt marked og utvikling.

– Det ble fort klart for meg at vi måtte gjøre ting annerledes. Endringene var helt nødvendig av hensyn til den størrelsen vi hadde oppnådd samt at arbeidsoppgavene stadig blir mer krevende, kommenterer Malonæs og opplyser at ledere som ikke ønsket å bidra på den nye reisen, har fått forlate selskapet.

Service-vekst
Oras skal fortsatt ha en vekststrategi de kommende årene. For bedre å sikre at veksten blir lønnsom skal ekspansjonen i hovedsak komme innen service-markedet. Ambisjonen er at halvparten av omsetningen skal komme fra service. Og utviklingen går tydelig i ønsket retning. I fjor utgjorde service 31 prosent av omsetningen, mens den så langt i år har nådd 37 prosent.

Håp om litt pluss
Oras ligger i år an til en omsetning på om lag 1,35 milliarder. Denne skal økes med syv prosent i hvert av årene i perioden 2014-16, og i 2016 skal driftsmarginene være tilbake på seks prosent.

– Dette burde det så opplagt være mulig å nå, og kanskje bedre enn det, sier en optimistisk Malonæs som kan vise til balanse i regnskapene så langt i år samtidig som han håper på en liten pluss når året er omme.

Du kan lese mer om snuoperasjonen i Oras i Byggeindustrien nr. 15 som kommer ut 17. oktober.