Bellona: Statens nye CO2-planer erstatter ikke Mongstad

Staten er i gang med å få på plass avtaler med tre aktører som satser på utvikling av alternative rensemetoder, men Bellona-leder Frederic Hauge er ikke imponert.

Få dager etter at regjeringen skrinla CO2-satsingen på Mongstad, ble nye avtaler varslet.

– Dette er ikke kontrakter til noe fullskala CO2-renseanlegg. Dette er kontrakter til videre forskning og videre utvikling. Det er jo greit å gjøre, men det er ikke kontrakt om å bygge noe. Det er ingen erstatning for Mongstad, sier Hauge til NTB.

– Langt til klimaforliket
Planen er fortsatt at Norge skal få på plass et stort renseanlegg innen 2020.

– Man prater om nye anlegg, men vi vil ikke nå klimaforliket om vi ikke renser noen av de gamle anleggene, mener Hauge.

Bellona-lederen håper derfor å kunne ha en god og konstruktiv dialog med den påtroppende regjeringen.

Gassnova-sjef Tore Amundsen vil overfor Dagens Næringsliv ikke kommentere når kontraktene skal undertegnes eller hvilke prosjekter det dreier seg om, men understreker at prosjektene har vært planlagt lenge før fullskalaanlegget på Mongstad ble skrinlagt for godt 30. september.

Ferdigforhandlet kontrakter
Det statlige selskapet Gassnova bekrefter overfor avisen at kontraktene er ferdigforhandlet, men ikke signert ennå.

– Det er riktig at Gassnova har forhandlet med tre selskaper om å gjøre såkalte mulighetsstudier for fullskala CO2-renseanlegg, sier Amundsen til avisen.

Ifølge Dagens Næringsliv skal ett av prosjektene som nå får flere millioner kroner for å ferdiggjøre sine mulighetsstudier, være i regi av Industrikraft Møre.

Gassnova gikk i april ut og inviterte selskaper til å gjennomføre slike mulighetsstudier, og nå har altså tre prosjekter fått støtte.