Lavere lønnsvekst i bygg og anlegg

Lønnsutviklingen i yrker med mange arbeidsinnvandrere, blant annet bygg og anlegg, er betydelig dårligere enn i resten av arbeidslivet, ifølge en ny undersøkelse.

Tallene kommer fram i en undersøkelse om arbeidsinnvandringens effekt på hjemlige arbeideres lønninger, skriver Aftenposten.

Norge har siden tidlig på 90-tallet opplevd en mangledobling av arbeidsinnvandringen, særlig etter 2005. I 2010 kom det rundt 33.000 arbeidsinnvandrere til Norge.

– Det er forståelig at enkelte næringer oppfatter omveltningen som dramatisk, sier seniorforsker Bernt Bratsberg ved Frischsenteret.

Spesielt hotell- og restaurantbransjen og bygg- og anleggsbransjen opplever at lønnsutviklingen sammenlignet med gjennomsnittet i andre yrker er langt dårligere.

Les også: Magre oppgjør i år, lønnsveksten bremser opp

Ifølge tall fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå har majoriteten av næringer hatt en vekst i reallønnen på 31,1 prosent de siste ti årene. I hotell- og restaurantbransjen har veksten vært 10,9 prosent og i bygg- og anlegg 19,7 prosent. Disse yrkesgruppene har henholdsvis rundt 40 og 20 prosent innvandrerandel.

Bratsberg mener konsekvensen kan bli økte forskjeller i det norske samfunnet.

– En del av gruppene som rammes, ligger under inntektssnittet i samfunnet for øvrig. Når innvandringen er konsentrert i yrker med relativt lav lønn, vil forskjellene øke, mener han.