Grunneiere raser over mastebygging i Bremanger

Mandag startet Statnett arbeidet med de omstridte kraftmastene i verneområdet Sørdalen. Det skaper reaksjoner både blant grunneierne og Naturvernforbundet.

Grunneierne har kjempet hardt for å unngå bygging av kraftmaster i Sørdalen naturreservat i Bremanger, men 19. september ga Fjordane tingrett Statnett medhold i at de kunne begynne arbeidet, skriver Bergens Tidende.

– Dette er en skandale, sier Ole Johnny Myklebust Elde, en av ni grunneiere i Myklebust Grunneierlag.

Grunneierne vil anke avgjørelsen i tingretten til lagmannsretten og venter også på at saken de har anlagt mot Miljøverndepartementet, skal opp i Oslo tingrett.

De mener at dispensasjonen departementet ga Statnett for å sette opp master i det vernede naturområdet i Sørdalen, ikke er gyldig.

Elde setter sin lit til at den nye regjeringen vil se på vedtaket og omgjøre det, men er redd for at det kan være for sent.

– Når arbeidet allerede er påbegynt, vil det bli vanskeligere for en ny regjering å omgjøre vedtaket, sier han.

Naturvernforbundet støtter grunneierne og sendte i forrige uke krav om oppsettende virkning til Miljøverndepartementet uten at det hjalp.

Statnett på sin side mener de har alt på det tørre.

– Det er viktig for Statnett å påpeke at vi har alle tillatelser vi trenger for å kunne starte arbeidet på disse to mastepunktene, sier Martha Hagerup Nilson, kommunikasjonssjef i Statnett.