Kreativgården

Kreativgården

Sted: Drøbak

Prosjekttype: Næring, boliger og kontorer

Bruttoareal: 5.000 kvm

Byggherre: Kreativ Eiendomsutvikling

Totalentreprise: Solid Entreprenør

Kontraktssum: 47 millioner kroner

Arkitekt: Kreativ Tømrerservice

Rådgivere: RIE og utførende: Elektroidé - RIBR: Cowi - RIB: JB Consult - RIA: Asplan Viak - RIV (og utførende): Storm Klima

Underentreprenører/leverandører: VA, graving og utomhusarbeid: Leif Grimsrud - Alufasade (buen): Bøckmann - Alufasade (rekkverk): Moss Glass og Fasade - Tekking: Fagprosjekt - Teglfasade: Ingeniør og Murfirma Lars Aarum - Leveranse tegl: Wienerberger - Låssystemer: Låsgruppen - Branntetting: Firesafe - Himlinger og systeminnredninger: Sørlie Prosjektinnredning - Gulvstøp: Solid Entreprenør - Sparkling: BWH - Parkett: Interplywood - Leverandør fliser: Fagflis / Norfloor - Ferdigbetong: Lettbetong - Dører: Daloc - Vinduer: NorDan

Drøbak er for mange synonymt med småbyen med flere hundre år gamle, små og pittoreske stuebygninger. Men utenfor sentrum blir nye bygg med nye funksjoner tatt i mot med åpne armer.

– I alle år har vi vært leietakere, nå ville vi inn og bo i et eget hus. Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på hvordan Kreativgården er blitt. Beliggenheten er jo svært sentral og bygget vil være et tydelig kjennemerke for mange mennesker før innkjøringen til selve sentrum, sier partner og daglig leder i Kreativ Eiendomsutvikling, Geir Nikolaisen. Sammen med partner Thomas Alm er han en av kreftene bak eiendomsutviklingsselskapet, som selv er byggherre for det nye treetasjes kombibygget ved rundkjøringen på Dyrløkke. 

Som totalentreprenør falt valget på en gammel samarbeidspartner fra tidligere boligprosjekter. Solid Entreprenør har med en kontrakt til 47 millioner kroner hatt ansvaret for det vel 5.000 kvm store prosjektet, som hadde fysisk oppstart i juni 2012.

Bred kunnskap
Kreativ Eiendomsutvikling er mer enn navnet tilsier, ikke minst utenfor selve eiendomsbransjen; flere av firmaets eiere/ledelse har selv betydelig erfaring innen håndverk og byggfag. Blant annet har Geir Nikolaisen 20 års erfaring som tømmermester. Søsterselskaper som Kreativ Tømrerservice har mye kunnskap og betydelig kompetanse innen tømrerfaget, mens elektrofirmaet Elektroidé har en lang CV innen sitt fag.

– Kreativgruppens erfaring betyr mye fagkunnskap – dermed snakker vi samme språk. Det gjør fremdriften enklere. I en åpen dialog har vi sammen lett kunne løse utfordringer som dukket opp underveis og som eventuelt ikke hadde blitt avdekket i prosjekteringen, bekrefter prosjektleder for Solid Entreprenør, Erik Brekke.

Kreativgården er ikke utformet av et utenforstående arkitektfirma, den tjenesten er hentet fra egne rekker. Stephen Emmitt er arkitekt og ansatt i Kreativ Tømrerservice. Han har også sin opprinnelige snekkerutdanning med seg i bagasjen, noe som sikkert ikke er en ulempe selv om Kreativgården har bæring i betong og stål.

Buet glassfasade
– Opprinnelig ville vi maksimere prosjektet mest mulig ved å legge prosjektet fem meter lenger ut mot Åsveien i sør, sier Emmitt. Byggegrensa går litt lenger ut, men Vegvesenet la vekt på vegmidte når det gjaldt selve plasseringen. Dermed gikk det bort noen p-plasser i byggets bakkant, noe som resulterte i at p-kjelleren som går under hele bygget, ble dobbelt så stor. Kreativgården følger i hovedsak Åsveien, men tar opp i seg rundkjøringen og lar en buet glassfasade gli videre langs Osloveien.

– Selv om det ved første øyekast kan se ut som om det var plass nok, så var det tidvis en trang byggetomt. Biltrafikken forbi her kan være krevende å håndtere, i rushtiden kommer og går det buss hvert femte minutt. Samtidig satte den eksisterende gangbroen og et næringsbygg på baksiden arealbegrensninger.  Det har kun vært en mindre sone i sørøst der vi har kunnet motta varer og materialer. Dagen da vi støpte dekket kom det 70 biler med betong, og den logistikken måtte planlegges nøye, sier Brekke. 

Kreativgården har ca. 2.250 nærings- og kontorarealer i første etasje og i andre etasje. De tre Kreativ-firmaene tar til sammen ca. 300 kvm til eget bruk.

– Vi jobbet en del med å få på plass leietakere. Sportskjeden Sport1 kom på banen svært tidlig. Etter hvert som bygget tok form og folk så hvor bra det ble, og hvor godt det ble eksponert, kom det stadig flere. Nå er også treningssenteret EVO på plass, og Håndverksbakeriet flytter snart inn, forteller Thomas Alm. I skrivende stund er utbyggerne i konkrete forhandlinger med interessenter om de aller siste utleiearealene.

Støytiltak
De ti leilighetene på toppen i tredje etasje, varierer i størrelse fra 53 til 130 kvm, og gikk raskt unna. Åtte av dem har terrasser mot sør og vest, den største leiligheten legger beslag på det meste av buen og kan skilte med en terrasse på over 60 kvm. Årsdøgntrafikken er forholdsvis høy, og siden bygget er prosjektert etter TEK 10, er det gjort omfattende og fordyrende støytiltak for terrassenes vedkommende. Glassrekkverket er 1,9 meter høyt og er dimensjonert for 45 decibel.

Kreativ-selskapene har flere større prosjekter på gang. Selv om dette er det første næringsbygget Kreativ Eiendomsutvikling står bak, har det absolutt gitt mersmak. Flere eiendom-mer er i porteføljen og flere prosjekter ligger på tegnebrettet. Thomas Alm ser ikke bort fra at Solid Entreprenør på ny blir en samarbeidspartner ved en senere anledning.

– Vi speiler hverandre ganske godt, og har hatt en dynamisk prosess. Ikke minst når det gjelder å løse ting raskt i fellesskap, sier Alm.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter