16,4 prosent økning i konkurser

Antallet konkurser hittil i år ligger 16,4 prosent over fjorårets tall. Konkurstallet for september er 9,2 prosent høyere enn i fjor.

Det ble registrert 4 195 konkurser og tvangsavviklinger her i landet i løpet av årets ni første måneder, mot 3 605 i samme periode i fjor, en økning på 16,4 prosent.

Hedmark hadde den største økningen, med 34,9 prosent. I Oslo var økningen 29, 3 prosent, mens tallet på konkurser og tvangsavviklinger i Telemark økte med 27,2 prosent.

– Økningen i konkurstallene er noe vi har sett gjennom hele 2013 hittil, sier underdirektør Karl-Erik Rørmark ved Konkursregisteret.

Tallene for september
I september ble det i landet som helhet registrert 473 konkurser og tvangsavviklinger, noe som utgjør en økning på 9,2 prosent i forhold til september 2012. I september hadde for eksempel Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag begge en økning på 50,0 prosent. Telemark hadde den tredje største økningen, med 44,4 prosent.

Hva er konkurs og tvangsavvikling?
Konkurs åpnes når en person eller et selskap ikke er i stand til å dekke sine forpliktelser eller når aksjekapitalen for selskapet er oppbrukt.

Tvangsavvikling åpnes når et selskap har meldt oppløsning, men unnlatt å melde endelig sletting i Foretaksregisteret – eller når et selskap etter gjentatte purringer fra Foretaksregisteret ikke har meldt inn styremedlemmer, styreleder, daglig leder og revisor. Et selskap kan også tvangsoppløses hvis det ikke sender inn årsregnskap.