Etablerer eget utbyggingsselskap for vei

Samarbeidspartiene vil etablere et eget utbyggingsselskap som skal løfte flere veiprosjekter og gjennomføre utbygging mer effektivt.

Fakta om avtalen mellom H, Frp, V og KrF:

*Høyre og Frp går videre i forhandlinger med sikte på å danne regjering, men med en avtale med Venstre og KrF som sikrer regjeringen et stort flertall på Stortinget de neste fire årene.

Partiene er enige om blant annet disse punktene:

*Handlingsregelen ligger fast

*Fedrekvoten settes til 10 uker

*Det skal gjennomføres en kommunereform, hvor det sørges for at nødvendige vedtak blir fattet i perioden

*Det skal ikke åpnes for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede iht. petroleumsloven, i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013-2017, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene.

*Lovfestet rett til heldøgns pleie og omsorg skal utredes med sikte på innføring i perioden

*Fradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner styrkes, og byråkratiet overfor frivillige organisasjoner reduseres.

*Engangsstønaden økes

*Det gjennomføres et lærerløft i skolen

*RLE-faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), der faget skal inneholde minst 55 pst. kristendom

*Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast

*Behandlingstilbudet for rusavhengige styrkes, blant annet ved å kjøpe flere behandlingsplasser og etablere et mer sammenhengende behandlingsløp

*Behandlingstilbudet innen psykiatri styrkes, blant annet ved å etablere et bedre lavterskel tilbud i kommunene

*Utbyggingen av infrastruktur økes utover rammene i Nasjonal Transportplan

*Minstefradraget på lønnsinntekt heves. Privat eierskap og sparing styrkes gjennom redusert formuesskatt og arveavgift, og bedre fradragsordninger for boligsparing, pensjonsspa ring og medeierskap.

*Kampen mot svart arbeid forsterkes, i den sammenheng utredes gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag i skatten

*Grunnbemanningen i politiet økes

*Avkastningen fra miljøteknologifondet økes

*Det innføres et skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet

Videre skal satsingen på utbygging av vei og kollektivtransport økes utover NTP, og bompengeandelen i nye prosjekter reduseres.

I avtalen heter det: "Samarbeidspartiene bygger sin politikk på at verdier må skapes før de kan deles. Verdiskapingen skal stimuleres i hele landet. lnfrastrukturen i Norge må rustes Kraftig opp, det må bygges ut mer vei og bane, og det må satses på innovasjon, forskning og utvikling. Samarbeidspartiene vil styrke et allsidig og bredt norsk næringsliv, og leggebedre til rette for privat eierskap."