Siste innspurt før regjeringsavklaringen

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte deler av lørdagen på Stortinget til å forberede sonderingsinnspurten mandag.

Etter elleve dager med regjeringssamtaler mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre gikk partitoppene hver til sitt i 18-tiden fredag.

Tidlig lørdag ettermiddag var Venstre-lederen den eneste av partilederne som satt og jobbet på Stortinget. Men det var verken oljeboring i Lofoten og Vesterålen, asylbarn eller andre tunge sonderingssaker hun brukte tiden på.

– Jeg jobber med å få samlet partiorganisasjonen mandag ettermiddag for interne avklaringer, sa Skei Grande til NTB.

Siste spurt
Det blir en kort dag med soneringer mandag.

Etter det NTB forstår er det ikke avtalt noe tidspunkt for når sonderingene skal starte, ut over at det blir på formiddagen.

– Jeg mener vi skal samles en gang mellom 10 og 12, sier Skei Grande.

Både KrF og Venstre har berammet gruppemøter på Stortinget mandag klokka 15. Fremskrittspartiet har samling for landsstyret på partikontoret klokka 17 og Høyre opplyser at det trolig blir gruppemøte for dem på Stortinget klokka 17.

Det betyr at Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Skei Grande mener at de klarer seg med tre, fire timer med sonderinger mandag – før de er klare til å be sine partier om å bestemme veien videre.

Åpent utfall
Kommentatorer som følger sonderingene peker på at utfallet fortsatt er åpent. Landet kan ende med en ren Høyre-regjering, en blåblå med H og Frp, eller flertallsvarianter med alle fire eller med Høyre og Frp og ett av sentrumspartiene.

Men samtidig skriver Aftenpostens politisk redaktør Harald Stanghelle lørdag at jo lenger de edsvorne snakker sammen, desto vanskeligere blir det å bryte ut. Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand formulerer seg omtrent likelydende, og legger til at forhandlingsbordet fanger.

– Dere får tolke og analysere som dere vil. Jeg skal ikke hjelpe til, sier Skei Grande på spørsmål fra NTB tidsbruken like gjerne kan bety at de fire partiene nå diskuterer alternative løsninger om hvordan de skal samarbeide dersom det ikke blir en flertallsregjering.

Svar mandag
Faktum er at svært lite har lekket ut fra andre etasje på hotellet i Nydalen der sonderingene varte i halvannen uke før partiene gikk hver til sitt onsdag, og deretter fra den enda mer avlukkede femte etasjen i Stortingets komitéhus i Akersgata 18.

– Vi jobber med tekst og vi snakker sammen om formuleringer og annet, sa Solberg da hun forlot sonderingene fredag kveld. Den kommende statsministeren la til, som så mange ganger før de siste dagene, at ikke noe er klart før alt er klart.

KrF-lederen var den siste av partilederne som forlot Stortinget fredag.

– Svaret kommer mandag, sa han på spørsmål om det nå i realiteten er klart hva slags regjering landet vil få.