Forbereder fotball-VM med slavearbeid

Minst 44 fremmedarbeidere fra Nepal døde i sommer under arbeidet med å forberede fotball-VM i Qatar i 2022, skriver avisen The Guardian.

Avisen hevder at forholdene for fremmedarbeiderne som jobber på de mange byggeprosjektene for VM-sluttspillet i ørkenstaten er så ille at det kan beskrives som «moderne slaveri».

Den britiske avisen hevder å ha funnet beviser for tvangsarbeid på enorme prosjekter som skal forbedre infrastrukturen. Arbeidet med arenaene har ennå ikke startet, og det er frykt for at tusener kan dø om forholdene for arbeiderne ikke bedres.

The Guardian har snakket med arbeidere fra Nepal som hevder at de ikke har fått lønn på flere måneder, at lønnen holdes tilbake for å hindre at de reiser hjem, og at arbeidsgiverne konfiskerer pass og nekter å utstede identitetskort.

Ekstrem hete
Noen hevdet at de ikke fikk tilgang til drikkevann selv om de måtte jobbe i ekstrem hete. Blant alle som døde i sommer var mange menn i 20-årene.

– Alle prater om heten for noen hundre fotballspillere, men ingen er opptatt av heten tusenvis av fremmedarbeidere må tåle under arbeidsøkter som er åtte ganger lenger enn en fotballkamp, sier Umesh Upadhyaya, som er generalsekretær i Nepals handelsunion.

– Vi ønsker å reise, men firmaet lar oss ikke gjøre det, sier en arbeider i Lusail, der hovedarenaen med 90.000 tilskuerplasser skal bygges.

Den internasjonale sammenslutningen av fagforbund (ITUC) hevder overfor The Guardian at minst 4000 fremmedarbeidere kan miste livet på VM-prosjektene om det fortsetter som i dag.

– Folk skulle ikke måtte bøte med livet for at VM blir en sportslig og økonomisk suksess, sier ITUCs generalsekretær Sharan Burrow.

– Qatar har sagt at de trenger 500.000 til en million ekstra arbeidere for prosjektene med infrastruktur. Uten de nødvendige endringer vil flere arbeidere dø under arbeidene med VM-anlegg enn det vil være spillere på banen i VM.

Opprørt
Organisasjonskomiteen for VM i Qatar sa i en uttalelse at den er informert om at myndighetene gransker påstandene.

– Som alle andre som leser dette, er vi opprørt over funnene The Guardian skriver om. Helsen, sikkerheten, velferden og verdigheten til alle som bidrar til å forberede VM i 2022 er av ypperste viktighet for oss, står det.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har også reagert på artikkelen.

– FIFA vil igjen kontakte myndighetene i Qatar, og saken vil også bli tatt opp på styremøtet i Zürich 3. og 4. oktober, meldte forbundet på Twitter.