Størst ledighetsøkning i byggenæringen

Ved utgangen av september var 84.100 personer registrert ved Nav som helt ledige eller på tiltak, og økningen er størst i bygg og anlegg.

Tallene gir en ledighet på 3,1 prosent, den høyeste for september måned på tre år, viser sesongjusterte tall.

69.600 personer er registrert som helt ledige hos Nav. Det er 6.500 flere enn i september i fjor og en økning på 1.500 personer fra august.

– Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er tre år siden ledigheten var høyere i september enn den er nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Hvis man regner med alle arbeidssøkere som er på tiltak, var ledigheten i september på 84.100 personer. Dermed var ledigheten i september på 3,1 prosent. Det er 6.100 flere personer enn i september i fjor, da 3 prosent av arbeidsstyrken var helt ledig eller på tiltak.

Bygg og anlegg
Navs sesongjusterte tall viser at det ved utgangen av september var 13.800 personer på landsbasis som hadde vært arbeidssøkere i mindre enn fire uker. Det er 1.600 flere enn for ett år siden. Særlig mange nye ledige har det blitt det siste året innen butikk- og salgsarbeid, bygge- og anleggsarbeid, helse, pleie og omsorg.På landsbasis er det størst økning i ledigheten innen bygg- og anleggsbransjen. Ledigheten har også økt mye for ingeniører og IKT-arbeidere.

Lavest ledighet er det innenfor akademiske yrker med 0,9 prosent og i undervisningsyrker med 1 prosent.

– Upåvirket av Europa
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener det ikke er grunn til bekymring. Norge berøres ikke av krisen i Europa, mener hun.

– Arbeidsmarkedet er noe svekket det siste året. Økningen vi ser i antall ledige viser at vi ikke er upåvirket av situasjonen i Europa, sier Huitfeldt.

Navs tall viser at ledigheten er høyere enn for ett år siden i alle fylker, bortsett fra i Telemark og Vest-Agder. Der har det vært en liten nedgang. Størst økning har det vært i Nordland og Aust-Agder, opp 18 prosent fra september i fjor.

Lavest ledighet er det på Vestlandet. Østfold er fylket hvor flest mennesker mangler jobb. 3,5 prosent av arbeidsstyrken i grensefylket har ikke noe arbeidssted å gå til. Finnmark og Oslo sliter også mer enn resten av landet, med en ledighet på 3,4 prosent.

Europeere til Oslo
I Oslo har økningen det siste året vært på 10 prosent. Ved utgangen av september sto 12.175 personer i hovedstaden uten jobb. Navs tall for Oslo viser at krisen i Europa bidrar til å sende flere arbeidsledige til Norge.

– Ledigheten begynte å øke for denne gruppen i fjor sommer. Det var også da vi begynte å se økende ledighet innenfor for eksempel bygg og anlegg, hvor det jobber mange fra OECD-land, sier fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i Nav Oslo.

Fordelt på statsborgerskap var det i september størst økning i ledigheten blant spanjoler, med en vekst på 73 prosent i Oslo. Ledigheten blant litauere økte med 40 prosent og blant polakker med 32 prosent.