Temperaturen vil trolig stige 1,5 grader

Temperaturen på jorda vil trolig ligge 1,5 grader høyere i 2100 enn den gjorde i 1900, spår FNs klimapanel.

– Det vil kreve store reduksjoner i utslipp av drivhusgasser om vi skal forhindre ytterligere klimaendringer, sier Thomas Stocker, en av de to som har ledet utformingen av klimapanelets siste rapport.

Rapporten som ble lagt fram i Stockholm fredag, tar kun for seg den rent vitenskapelige delen av klimaproblemene og er den første av fire delrapporter som skal legges fram i løpet av de neste månedene.

Hetebølger
Ifølge rapporten vil temperaturøkningen fram mot 2035 trolig bli på mellom 0,3 og 0,7 grader.

Ifølge Stocker vil gjennomsnittstemperaturen i 2100 trolig ligge 1,5 grader høyere enn den var i 1900, under forutsetning av at utslippene av drivhusgasser begrenses.

Dersom utslippene øker, kommer temperaturen trolig til å øke med over 2 grader, tror forskerne.

– Hetebølgene vil komme stadig oftere og de vil vare lengre og lengre, sier Stocker.

Isfritt Arktis
IPCC spår videre at havisen i Arktis om somrene trolig vil bli redusert med mellom 43 og 94 prosent fram mot 2100. Forskerne ser ikke bort fra at Arktis nærmest kan bli isfritt om høsten.

Verdenshavene spås å stige med mellom 0,26 og 0,82 meter fram mot 2100, avhengig av hvor mye man greier å redusere utslppene av klimagasser.

Prognosene er imidlertid noe mindre dystre enn dem IPCC kom med i 2007. En av årsakene til dette er at forskerne de siste årene har tonet ned klimaets kjenslighet for menneskeskapt påvirkning.