Ingen ROT-enighet i radiodebatt

BNL mener ROT-fradrag er det beste virkemiddelet mot svart arbeid i privatmarkedet, men sliter med å få politikere og økonomer med på sin tankegang.

Etter en innledning hvor økonomer advarte mot at ROT-fradrag kunne føre til en kunstig byggeboble, debatterte BNLs Audun Lågøyr og Arbeiderpartiets Gunvor Eldegard ROT-fradrag i NRK radios Her og nå-sending.

- Spørsmålet er hva slags byggenæring vi skal ha. Nå er det et høyt aktivitetsnivå, men allikevel må bedrifter permittere eller si opp ansatte fordi de blir utkonkurrert av useriøse aktører som ikke betaler tariff eller inn til sykeordninger, sa Lågøyr, og la til at skattemyndighetene mener at svart økonomi kanskje er den største trusselen mot finansieringen av velferdsstaten.

Arbeiderpartiets Gunvor Eldegard tror ikke ROT-fradrag er løsningen, og var redd for at ordningen ville koste mer enn de 13 milliardene den har kostet i Sverige. Stortingsrepresentanten var også redd for at et ROT-fradrag vil komme de rikeste i samfunnet mest til gode.

- Dette er en avsporing, sa Lågøyr, og viste til at en million svensker har benyttet seg av ordningen.

Eldegard på sin side mente innføring av kompetansekrav i byggenæringen ville være et mye bedre tiltak mot svart arbeid.

Dessuten la hun vekt på at den sittende regjeringen har gjort mye i arbeidet mot sosial dumping, blant annet gjennom flere stortingsmeldinger.

- Man må forstå at omfanget av den svarte økonomien er enormt. Mellom 150 og 400 milliarder kroner sier skattemyndighetene. Vi må ha en fordomsfri debatt, og ikke noe er mer målrettet mot privatmarkedet enn ROT-fradrag, sa Lågøyr.

Men ingen av BNLs argumenter bet på Eldegard, som sa det var utenkelig at de ble med på ROT-fradrag.