Svart økonomi på dagsorden

Det har også denne uken vært mye oppmerksomhet rundt svart økonomi i byggenæringen.

NRK har hatt blant annet flere oppslag om temaet hvor blant annet skattekrimsjefen i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen har pekt på en utvikling mot mer organisert kriminalitet. BNL har tatt til orde for nye tiltak som blant annet rot-fradrag og krav til kvalifikasjoner til å drive i næringen.

– Før så vi veldig mye tradisjonell omsetning, håndverkere som jobbet svart. Nå ser vi at det organiseres og at man knytter til seg flere personer, sier Kristiansen til NRK.

Kristiansen peker spesielt på malerbransjen. Han viser også til at sosial dumping og svart arbeid hvitvaskes ved at det opprettes et nettverk av firmaer som sender falske regninger.

BNLs leder Jon Sandnes sier til NRK at vi må ta situasjonen og utviklingen på alvor, for ikke undergraver hele den norske samfunnsmodellen, og har bedt om hjelp fra den påtroppende regjeringen.

- BNL sendte et brev til partilederne i Høyre, Frp, Venstre og Krf hvor vi ber om at tiltak rettet mot å bekjempe dette får en fremtredende plass i plattformen for en ny regjering, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Det er særlig to tiltak Sandnes trekker frem: Rot-fradrag som skal stimulere folk til å kjøpe hvitt. Det andree er at man skal stille krav til kvalifikasjoner for å drive i byggenæringen.

– Alvoret i denne situasjonen er av en slik karakter, at hvis det fortsetter, kan det undergrave hele den norske samfunnsmodellen, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforbund.