Nytt gigantbygg i Gaustadbekkdalen

Det skal bygges et nytt innovativt forskning- og undervisningsanlegg på 66.000 kvadratmeter nord i Gaustadbekkdalen i Oslo.

Kunnskapsdepartementet har gitt Statsbygg i oppdrag å starte arbeidet med et skisseprosjekt for et nybygg for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Dette melder Tema, kundebladet til rådgiverselskapet Terramar. Statsbygg har gjort rammeavtale med selskapet for prosjektledelse og rådgivning.

Fremdriftsplanen tilsier ferdig skisseprosjekt innen utgangen av 2014. Anlegget skal stå ferdig en gang etter 2020. Prosjektsjef hos Terramar er Morten Danielsen.

Stort universitetsanlegg
Nybygget, som skal ligge på Statsbyggs eiendom i Gaustadbekkdalen nord, har en anslått størrelse på 66.000 kvadratmeter. Dette vil bli et stort anlegg på universitetsområdet og vil romme både forskning og undervisning. Om lag 1400 studenter og 900 ansatte vil ha sitt daglige virke i nybygget.

Bygget skal gi livsvitenskap og realfag ene gode rammevilkår i fremtiden. I tillegg skal det legges til rette for bredt forskningssamarbeid med næringsaktører som bioteknologiselskaper og helseforetak.

– Dagens fysiske og infrastrukturmessige forhold ved Kjemisk institutt og Farmasøytisk institutt er mangelfulle, og dette har uheldige konsekvenser for undervisning og forskning. Det nye bygget vil gi realfagene og livsvitenskap og særlig da medisinsk og helsefaglig forskning mye bedre vilkår, sier prosjekteier Alexander Strand-Omreng i Statsbygg til bladet.

Fremtidsrettet
Anlegget skal utvikles med miljøvennlige og fremtidsrettede løsninger som styrker visjonen om Gaustadbekkdalen som et flaggskip for norsk forskning og forskningsbasert næringsliv.

– På miljøsiden vil det bli satt ambisiøse mål knyttet til energibruk, klimagassutslipp, materialbruk og arealeffektivitet. Dette skal bli et moderne og bærekraftig bygg, kommenterer Strand-Omreng.

Områdeløft
Byggets og dets nærmeste omgivelser vil gi hele området et formmessig løft og vil fungere som bindeledd mellom Campus Blindern og Rikshospitalet på Gaustad. Med byggingen kommer også nye gang- og sykkelstier samt ny adkomst til Blindern fra nord.

Livsvitenskap er studier av levende organismer som planter, mikrober, dyr og mennesker, farmasi, molekylærbiologi, informatikk, medisin, ernæring og odontologi. Det studeres på et vidt spekter av problemstillinger knyttet til levende organismers oppbygning og funksjon.