Ernas firepartidrøm lever videre

Verken Venstre eller KrF er tilfreds med sonderingsresultatet slik det framstår nå. Men begge partier fortsetter samtalene med Høyre og Frp.

– Vi kommer til å fortsette sonderingene i morgen. I dette møtet har vi diskutert politikk; hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for og hvilke seire vi må ha for å bære et samarbeid, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter møtet med stortingsgruppa onsdag ettermiddag.

Hun la til at partiet forlanger klare seire i spørsmål om klimapolitikk og barnefattigdom, slik partiet gikk til valg på.

Ikke fornøyd
KrF-leder Knut Arild Hareide skal ha vært svært tydelig under partiets landsstyremøte onsdag kveld: Sonderingsresultatet må bli bedre. Hvis ikke, vil Hareides råd til partiet være å si nei til regjeringsdeltakelse, melder Vårt Land.

– Jeg har gitt råd om at KrF fortsetter sonderingssamtalene med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i morgen, sa han selv da han møtte pressen onsdag kveld.

KrF-lederen sa at i de sonderingene som venter vil han legge vekt på familie-, distrikts- og landbrukspolitikk samt spørsmål om menneskeverd.

Også Frp-leder Siv Jensen fikk mandat til å fortsette sonderingene da partiets sentralstyre møttes onsdag. Dermed lever Høyre-leder Erna Solbergs drøm om en flertallsregjering med alle de fire borgerlige partiene videre.

– Når vi fortsetter, er det fordi vi har uavklarte punkter mellom oss, men vi har avklart mye, sa Solberg da hun møtte pressen på Stortinget onsdag kveld.

Også Høyres stortingsgruppe ga onsdag partiets sondører mandat til å fortsette samtalene med de tre andre.

Avmålt
Onsdag var første gang partienes styringsorganer ble orientert om status i sonderingene. Tilbakemeldingene var positive, sier stortingsrepresentant og avtroppende Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn til NTB.

– Stortingsgruppa har full tillit til partiledelsen og er fornøyd med jobben som gjøres i sonderingene, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide framsto noe mer avmålt da han innledet partiets landsstyremøte på Gardermoen i 15-tiden. Han understreket at KrF ikke vil gå i regjering for enhver pris.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvalte flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa han.