Statsministerens kontor: Avviser taktisk Mongstad-stopp

Det er direkte feil at det ligger taktiske årsaker bak tidspunktet for Mongstad-skrinleggingen, ifølge statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) ved Statsministerens kontor.

– En helhetlig løsning for Mongstad, som omfatter avvikling av arbeidet med fullskala CO2-håndtering og kompenserende tiltak, var ikke klar fra regjeringens side før i sluttfasen av arbeidet med neste års statsbudsjett, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor til NTB tirsdag.

– Inntrykket i enkelte medier i dag om at en løsning er blokkert av taktiske årsaker underveis i prosessen, er direkte feil, fortsetter han.

Utspillet kommer blant annet etter at Dagens Næringsliv skrev at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) hadde bestemt seg for å legge ned CO2-renseprosjektet på Mongstad allerede i vår, men at SV da nektet. SV ville ikke stanse prosjektet før partiet hadde fått en miljøpolitisk erstatning, ifølge avisen.

Borten Moe skal ha vært skeptisk til renseplanene på Mongstad helt siden han tiltrådte som olje- og energiminister i 2011 og skal ha tatt opp saken internt i regjeringen ved en rekke anledninger.

For SV har rensingen av Mongstad vært en prestisjesak. Som regjeringsparti var det helt uaktuelt å gi tillatelse til bygging av gasskraftverk på Mongstad i 2006 uten at det også ble bygget renseanlegg for CO2-utslipp. Partiet har ikke gitt opp kravene om rensing før nå.

Resultatet av krangelen i regjeringen er at SV fikk gjennomslag for at det skal bygges et annet fullskala CO2-anlegg i Norge. Hvor dette skal ligge er ikke avklart.