Mener Arbeidstilsynet legger skyld på offer

Heismontørenes fagforening mener Arbeidstilsynet plasserer skylden på en 21-åring som ble alvorlig skadet i en heisulykke på en byggeplass på Haslum.

Det er Budstikka som melder dette tirsdag. Arbeidsulykken - der en 21 år gammel litauisk arbeider ble dratt 15 meter opp gjennom en heissjakt etter en wire - skjedde på en byggeplass på Haslum den 22. juli i år.

Han ble ifølge avisen hengende inne i sjakten i nesten tre kvarter, før det lykkes redningsmannskapet å hente ham ut.

Vedkommende ble sendt til sykehus med benbrudd og ble ryggoperert samme natt.

Arbeidstilsynet har nå konkludert med at hans arbeidsgiver ikke hadde planlagt arbeider med heisen, og kaller ulykken en «utilsiktet handling».

– Det er helt utrolig, sier Rune Larsen i Heismontørenes fagforening til Budstikka som mener Arbeidstilsynet dermed konkluderer med at mannen har skylden selv.

– Heissjakten er et lukket område. Det kreves spesialnøkler for å åpne dører inn til heissjakter og til det såkalte maskinrommet. Det er nødvendig med tilgang til begge disse for å kunne demontere en heis. Han må altså ha fått denne tilgangen av noen. Dessuten hadde han på seg sikkerhetsselen som brukes ved slikt arbeid, sier Larsen til avisen.

Mannens arbeidsgiver Norensa Services, som var leid inn av RVS AS, får likevel flere pålegg av Arbeidstilsynet. De var ikke tilknyttet bedriftshelsetjeneste, de hadde heller ikke bygg-ID-kort og de hadde et internkontrollsystem som tilfredsstiller HMS-krav i Lituaen, men ikke det norske regelverket.