Færre yrkesbyggeiere energimerker sine bygg

Det ble utstedt flest energiattester for boliger i april og mai, med en topp i mai på 10705 energiattester. For yrkesbygg er det nedgang i antall utstedte energiattester sammenlignet med i fjor.

Det viser NVEs statistikk for energimerking av boliger og bygg fram til september i år. Oppgangen i antall energimerkinger av boliger i april og mai etterfølges av nesten en halvering for sommermåneden juli, for deretter å ta seg opp igjen i august til samme nivå (10619 energiattester). Yrkesbyggeiere var mest aktive med å energimerke byggene sine i januar og februar. Da ble det gjennomsnittlig utstedt 326 energiattester i måneden. Deretter fulgte en topp i juni på 531 utstedte energiattester.

- Denne toppen skyldes nok hovedsakelig at mange ønsket å gjennomføre energimerkingen før 1. juli da de varslede endringene i energikarakterskalaen trådte i kraft, forklarer Olav Karstad Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen i NVE.

- Sammenlignet med samme periode i fjor har det vært nedgang i antall utstedte energiattester for yrkesbygg, så vi er på ingen måte fornøyd med utviklingen, sier Karstad Isachsen. Han understreker at det er obligatorisk å energimerke yrkesbygg ved salg eller utleie, og alle yrkesbygg over 1000 m2 skal ha en gyldig energiattest. I tillegg er det pliktig å gjennomføre energivurdering av tekniske anlegg, blant annet ventilasjonsanlegg og kjelanlegg.

- Sett i lys av at Energimerkeordningen har eksistert siden 2010, forutsetter vi nå at alle er kjent med den. Vi fortsetter å bygge opp kontroll med at reglene etterleves, sier Karstad Isachsen.