Veidekke spår positiv utvikling i hele Skandinavia

Veksten flater ut i Norge, og begynner en etterlengtet opptur i Sverige og Danmark. Begge prognosene gir grunn til optimisme i Veidekke.

– Stemningen i verden gir grunnlag for en viss optimisme, summerte Veidekke-økonom Kristoffer Eide Hoen innledningsvis under mandagens presentasjon av Veidekkes halvårige konjunkturrapport.

Sammen med direktør for strategi og marked i Veidekke-konsernet, Rolf Albriktsen, kunne han presentere oppløftende tall for bygg- og anleggsbransjen i den nærmeste fremtiden.

«De skandinaviske markedene løftes av bedre internasjonale konjunkturer i 2014. Det vil merkes spesielt godt i Sverige og Danmark», åpner Veidekkes skriftlige sammenfatning av rapporten.

I konsernets hovedkontorer i Oslo mandag ettermiddag kunne Veidekke-ledelsen ta del i økonomenes optimisme for Veidekke og for næringen for øvrig.

Normalisering av markedet

Stikkordet for det norske BA-markedet på vei inn i 2014 er i Veidekkes rapport «normalisering». I løpet av året som kommer forventer konsernets samfunnsøkonomer å se en vekst i BNP på 2-2,5 prosent, og en tilsvarende økning i bygg- og anleggsinvesteringer.

Vekstprognosene er mer nøkterne fra forrige konjunkturrapport i mars, da pilene pekte bratt oppover for Norge.

Fram mot 2014 forventer Veidekke-økonomene nå en avtagende vekst, normalisert på rundt 2,5 prosent.

– Men det er verd å merke seg at vi er på et høyt nivå, påpeker Rolf Albriktsen.

Selv om prognosene tyder på at den norske veksten flater ut, er det ikke snakk om noen nedgang. Det forventes fortsatt vekst i bygg og anlegg, og sterkest blir veksten på anleggsmarkedet med store samferdselssatsinger og kraftutbygginger som de sentrale drivkreftene.

I den norske anleggsnæringen forventer økonomene å se vekst i samtlige sektorer, og en samlet vekst på 7 prosent i 2013. Neste år flater det ut, og man tror på en vekst på 2 prosent.

– Positivt

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke uttaler overfor Byggeindustrien at han er optimistisk med tanke på tallene som mandag ble lagt frem.

– Jeg tror faktisk at Norge stabiliserer seg nå, og vi vil få et mer fornuftig marked uten så sterkt press på ressursene som vi har opplevd den siste tiden. Samtidig ser vi et stadig sterkere marked i Danmark og Sverige. Begge disse trekkene ser vi som positive.

Giske sier at Veidekke vil holde seg til en organisk vekst, og passe på å ha kompetansen og kapasiteten som trengs for de oppgavene konsernet har å løse. Den nye konsernsjefen står dog for forgjengeren Terje Venolds uttalte årlige vekstmål på 10 til 15 prosent over et lengre perspektiv.

Skyter fart

I Sverige og Danmark er konjunkturene på vei oppover etter flere tunge år etter finanskrisen.

I Sverige har bedringen allerede begynt å skyte fart fra siste konjunkturrapport, og i Danmark begynner man å se konturene av et betydelig taktskifte.

– Dette er begynnelsen på en opptur. Nivået har vært lavt lenge, så når det først begynner å rulle, forventer vi mye bygging i Danmark, sier Kristoffer Eide Hoen.