Bygg21: Stort effektiviseringspotensial i byggenæringen

Første del av strategiprosessen i Bygg21 viser at næringen er samstemt i at det er et stort forbedringspotensial i egen bransje.

Bygg21 gjennomførte før sommeren dybdeintervjuer og arbeidsmøter med næringen over hele landet. Konklusjonene er nå samlet i en rapport gjennomført av Faveo på oppdrag av Direktoratet for byggkvalitet.

Planlegging og samspill
- Næringen er samstemt i at det finnes et stort potensiale i å gjennomføre byggeprosessen på en annen måte enn hva tradisjonen tilsier. Vi må lære oss å planlegge bedre og prosjektere ferdig det som skal bygges før oppstart. Dette er nødvendig for å skape en industri, sier styreleder i Bygg21, Petter Eiken.

En overveldende stor del av næringen ser på godt samspill i et prosjekt som en viktig drivkraft for at prosjektet skal oppnå sine mål. Her er byggherren en viktig premissgiver for å skape et godt samarbeid.

Utdanningsløp som henger sammen
Utdanningsinstitusjonene i byggenæringen ønsker mer og tettere samarbeid med hverandre, - og langt bedre interaksjon med næringen. Næringen på sin side ønsker seg et ”sømløst” utdanningssystem, hvor man bygge på fagutdanning med ingeniørstudier. I tillegg ønsker næringen i større grad sertifiseringsordninger for utvalgte fag.

Globalisering og konkurranse
Konsekvensene av globalisering og økende arbeidsinnvandring skaper frustrasjon.

- Næringen vil at Bygg21 skal se på hva som kan gjøres for å sikre kvalitet og kompetanse i markeder som i dag i stor grad er preget av arbeidskraftinnvandring og til dels ulovligheter, fortsetter Eiken.

Bygg21s videre arbeid
Bygg21 skal medio 2014 legge frem forslag til tre nasjonale strategier og handlingsplaner:

1) FoU og innovasjon
2) Utdanning og kompetanseutvikling
3) Formidling av kunnskap og erfaringer

- Vi takker informantene som stilte til dybdeintervjuer, de som svarte på spørreundersøkelsen og de som deltok på arbeidsmøtene for verdifulle innspill. Styret i Bygg21 har ikke tatt stilling til alle synspunkter og anbefalinger som framkommer i rapporten, men vi tar med oss innspillene inn i den videre strategiprosessen., sier Petter Eiken.