Foto: bygg.no

Bygg og anlegg ønsker ikke stillaskompetanse

Stillaskompetansen i den norske bygg- og anleggsnæringen måtte tåle hard kritikk under årets stillasdager.

HMS, rekruttering og bruk av utenlandsk arbeidskraft var store samtale- og foredragstemaer i løpet Stillasdagene 2013. Litt under 150 deltakere deltok, og 18 utstillere presenterte produktene sine under dagene.

Produkter ble presentert, og erfaringer delt. Representanter for både bygg- og anleggsbransjen og for petroleumsindustrien stilte mannsterke, og lot seg inspirere og provosere av utstillinger og innlegg.

Kompetanse til offshore

Forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet var i alle fall ikke redd for å provosere da han i sitt foredrag om Rekruttering og HMS sammenlignet bygg og anlegg og oljenæringens rekruttering av stillasarbeidere.

– 85 til 90 prosent av alle avlagte fagprøver i stillasfaget er gjort i oljefylkene i vest. Betyr det at man ikke bruker stillaser i de store bygg- og anleggsprosjektene øst i landet? spurte Langseth publikum.

– Nei. Grunnen til dette er at man har en bransjestandard i oljenæringen hvor fagarbeidere etterspørres. I Bygg og anlegg er det motsatt. Her vil man helst ha arbeidere uten kompetanse, fordi det er billigere!

Etterspør senter

Daglig leder i Christiania Stillas og styrenestleder i SEF (Stillasentreprenørenes forening), Geir Gule, mener andelen stillasarbeidere i bygg og anlegg med formell opplæring er altfor lav, og etterlyser et nasjonalt opplæringssenter.

Selv om han mener at det er problematisk at fagkompetansen er såpass lav, forteller at han likevel ikke er bekymret for kvaliteten i næringen.

– Andelen nordiskspråklige montører stuper, og snart vil det kun være de fremmedspråklige igjen. Men mange kan vise til opplæring fra sitt eget land, og den forskriftsmessige polske opplæringen er bedre enn den norske, opplyser Gule.

– Stillasarbeiderne i offshorenæringen kan sitt felt, men vi kan også vårt.

Les hele artikkelen i denne ukens nummer (13) av Byggeindustrien.

Se bildeserie fra Stillasdagene 2013 her.