1200 håndverkere skal bli energirådgivere

I løpet av høsten skal mer enn 1200 av Byggmakkers proffkunder gå på kurs for å bli profesjonelle energirådgivere.

Undersøkelse om energieffektivisering av bolig

Byggmakker gjennomførte i februar 2013 en landsomfattende befolkningsundersøkelse gjennom YouGov, med 1908 respondenter.

På spørsmålet om de ville fremskynde energieffektivisering av boligen hvis de fikk økonomisk støtte svarte

37% ja for å bytte vinduer
37% ja for å etterisolere
25% ja for å bytte dører

I alt 57 ulike Byggmakker-forretninger over hele landet skal i løpet av høsten holde 33 fagtreff. Her skal proffkundene, som daglig er ute og jobber med rehabilitering og nybygg av boliger, få opplæring i energirådgivning rettet mot forbruker.

– Vi ønsker å dekke et økende behov i markedet for å gjøre boliger mer energieffektive, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker.

Og interessen er tydeligvis stor. Da Byggeindustrien besøkte Byggmakker Brobekk i Oslo torsdag denne uken, var et førtitalls deltakere møtt opp for påfyll av kompetanse innen energirådgivning.

Støtte fra Enova
I mai i 2013 reviderte Enova sin støtteordning, slik at boligeiere kan få økonomisk støtte med inntil 5 000 kroner til bruk av en energirådgiver i forkant av en rehabilitering. I praksis betyr det at en håndverker med energirådgivergodkjenning vil kunne få betalt for en befaring.

Byggeier vil også kunne få inntil 125 000 kroner i støtte til selve oppgraderingen. Dette er gode nyheter for alle håndverkere, og fremhever viktigheten av å ha energirådgiverkompetanse.

Stort marked
– Når de borgerlige partiene i tillegg har lovet å innføre skattefradrag for personer som investerer i energisparende tiltak i egen bolig, åpner det for et stort marked. Det ligger mye potensiell jobb der ute i den allerede eksisterende boligmassen, sier Strand Jacobsen, og fortsetter:

– Hvis vi kan bidra til at våre proffkunder får flere oppdrag, og at sluttkundene blir enda mer fornøyd med resultatet, så er det en vinn-vinn situasjon, sier han.

Økt oppdragsmengde med sertifisering
For å bli rådgiver med oppføring i Enova sitt rådgiverregister, må man minimum være tømrer og ha gjennomført begge samlingene på fagtreffet. Man må bestå den obligatoriske hjemmeoppgaven og den avsluttende prøven i forbindelse med fagkurset. I tillegg firmaet man jobber i ha ansvarsrett i tiltaksklasse 1.

Etterspurt kompetanse
Kursleder Peik Næsje i BoligEnøk kan bekrefte at kompetansen kursene gir er etterspurt:

– Vi får tilbakemeldinger fra håndverkere som er registrert i Enovas register om at oppdragsmengden øker. En oppføring gjør bedriften synlig for boligeiere som ønsker å gjennomføre omfattende oppgradering av boligen, og fører også ofte til at boligeier gjør mer med huset når han først setter i gang.

Også Enova kan bekrefte at de får gode tilbakemeldinger på at oppføring i deres register gir økt oppdrag.

– Jeg tror det gir en type trygghet for norske boligeiere at Enova har opprettet et rådgiverregister hvor vi stiller krav til formell kompetanse for å bli oppført. Og det å ha med en så motivert og profesjonell aktør som Byggmakker er av stor betydning for oss. Fagtreffene som gjennomføres nå i høst er viktig for å få flere energirådgivere i markedet, sier seniorrådgiver Ann Kristin Kvellheim i Enova.

Hun understreker videre at Enova og Lavenergiprogrammet som har samarbeidet om utviklingen av kurset, kan stille kursmateriell til rådighet for alle aktører som ønsker å holde kurs for potensielle energirådgivere.

Web-verktøy
– I tillegg til å gjøre en grundig gjennomgang av endringene i Enovas støtteordninger, vil vi på høstens fagtreff gjennomgå bruken av Enovas webbaserte rådgiververktøy, forteller Næsje.

– Dette verktøyet benyttes for å lage tiltaksplaner og søknader om støtte til oppgradering. Man må kunne betjene dette verktøyet for å bli godkjent energirådgiver.

– Vi vil også gå gjennom et praktisk eksempel, fortsetter han. - Vi tar for oss en bolig fra 70-tallet, et typisk rehabiliteringsprosjekt, og ser på hvilke tiltak som må til for å utløse støtte til oppgradering.

Nedsatt energibruk, økt komfort
Rehabilitering og energieffektivisering av bygg er et stort satsningsområde. Både Jacobsen og Næsje er enige i at nøkkelen ligger å kutte ned energiforbruk og samtidig øke komforten. Det er her energirådgiverkompetansen kommer til sin fulle rett.

– Etter gjennomført kurs har du økt kompetanse på hvor og hvordan du skal gå inn og gjøre gode beregninger. Oppgradering av boligen gir økt komfort og lavere fyringsutgifter, samtidig som boligeier får utført nødvendige utbedringer av skader eller elde. Dette er nærmest et kinderegg, avslutter Knut Strand Jacobsen.