Klatrere skal undersøke Sirdal-raset

Statens vegvesen har brukt helikopter for å undersøke raset over fylkesvei 975 mellom Fidjeland og Ådneram. Fredag går de inn med et klatrelag før oppryddingen kan starte.

Fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Inger Ann Fidjestøl, sier det er uvisst når veien kan gjenåpnes etter raset onsdag kveld.

– Geologer har vært inne i rasstedet i dag, i tillegg til at vi har inspisert rasområdet fra luften med helikopter. Det er jord- og steinmasser som kan være usikret, og vi vil sette inn et klatrelag fredag morgen som fysisk kan komme inntil det stedet raset har startet. De vil vurdere om det er ytterligere sikringstiltak som må utføres før oppryddingsarbeidet kan starte, sier Fidjestøl.

Selve veibanen har ingen skader, så det er bare steinblokker og rasmasse som må ryddes vekk for at fylkesveien kan åpnes for trafikk.

Ifølge Stavanger Aftenblad skulle Statens vegvesen senere denne måneden vurdere strekningen for skredsikkerhet.

– Vi hadde planlagt en geologisk vurdering av strekningen langs vannet i september for å legge en plan for sikringsarbeidet, men raset kom oss i forkjøpet. Det er snakk om dager. Dette understreker viktigheten av å komme i gang med rassikringsprosjektet, sier Fidjestøl til avisen.

Steinraset ble meldt av en bilist like før klokken 22 onsdag kveld. Ingen biler ble tatt av raset.