Polakker og latviere glimret med sitt fravær på Virke-samling

Polakker og latviere glimret med sitt fravær da Virke Byggevarehandel samlet fullt hus fra hele byggenæringens verdikjede hvor tema var dokumentasjon knyttet til handel med byggevarer.

– Det finnes mange seriøse aktører i byggenæringen som setter seg ned på skolebenken for å lære om regler og forskrifter knyttet til omsetning av byggevarer, kommenterer direktør Bengt Herning i Virke Byggevarehandel. Han ramser opp nasjonale krav som TEK 10, SAK, Produktforskriften og FDV samt markedskrav som Breeam, Svanemerking og EPD.

– Her finnes edle motiver fra både myndigheter og byggenæring. Men de seriøse aktørene taper altfor ofte i konkurransen når oppdraget skal tildeles. Både offentlige og private byggherrer er så kåte på å kjøpe billig at de ikke gidder å sjekke nedover i verdikjeden etter ulovligheter, fremholder Herning.

Kostnadsdrivende verktøy
Han påpeker at det er nødvendig å involvere kostnadsdrivende verktøy og kompetanse for å få på plass kjeden av dokumentasjon.

– Verktøyene finnes allerede, men de gjør ikke jobben selv, kommenterer han.

– Ikke minst gjelder dette kravet til dokumentasjon overfor byggherren for de leverte byggevarene. De som kjøper av seriøse aktører får denne dokumentasjonen. De som kjøper svart får den ikke, kommenterer han og ber også offentlige byggherrer og tilsynsmyndighetene om å være mer på vakt.

– Det er en tendens til å gi litt blaffen når det dukker opp billige byggeprosjekter. Dette er en bekymringsfull holdning, sier han og mener det nå er på tide å rette søkelyset mot selskaper med billige entrepriser.

Ønsker sterkere engasjement
Han ønsker seg et sterkere engasjement fra myndighetene. Som importør var han selv involvert i Rhoca Gil-skandalen på 90-tallet hvor det kreftfremkallende injeksjonsstoffet ble benyttet i under bygging av tunnelen Romeriksporten. Her var det forsinkelser knyttet til oppdatering av et sikkerhetsdatablad som resulterte store offentlige tilleggsutgifter.

– Her skar daværende SFT i gjennom og forbød stoffet med øyeblikkelig virkning. Lærdommen av dette må være at når myndighetene tar tak i ulovligheter, blir det ryddet opp i bransjen, fastslår Herning.

Støtter BNL
Herning gir på vegne av Hovedorganisasjonen Virke full støtte til Byggenæringens Landsforening som er bekymret for fremveksten av økonomisk kriminalitet i byggenæringen. Han stiller seg fullt og helt bak intensjonene i brevet som er sendt til partilederne som nå sitter og forhandler om ny regjering om at tiltak for å bekjempe økonomisk kriminalitet må få en fremtredende plass i plattformen til den nye regjeringen.