Fritt frem for de kriminelle aktørene

I løpet av de åtte årene med den rødgrønne regjeringen har det vokst frem en betydelig kriminell virksomhet i byggenæringen. I Byggeindustrien så vi tidlig hva som var på gang, men til tross for at statsråder ble informert og advart, gjorde den rødgrønne regjeringen lite eller ingenting for å stanse uvesenet. At ikke ledelsen i fagbevegelsen så signalene i tide, forstår vi mindre av.

Nå er det store oppslag i avisene om mafia og ville tilstander. Byggenæringens organisasjoner må nå bruke et langt sterkere språk for å få frem budskapet. BNL har sendt et brev til de borgerlige partiene som forhandler om ny regjering. I dette brevet listes det opp fire strakstiltak som bør komme på plass. Disse forslagene ble også forelagt for den rødgrønne regjeringen, men de valgte å neglisjere dette. I stedet satte de i gang en rekke tiltak for å gjøre tilværelsen enda vanskeligere for de seriøse bedriftene i byggenæringen. I tillegg satte regjeringen med Senterpartistatsrådene i spissen i gang en veldig aksjon for å få utenlandske entreprenører til Norge. Bak lå ønsket om å presse prisene nedover.

En stor unnlatelsessynd

Det har regjeringen sannelig klart, men nå ser vi resultatet. I ettertid vil kanskje håndteringen av konkurransesituasjonen i byggenæringen fremstå som en av de store unnlatelsessynder fra Stoltenberg-regjeringens side. I tillegg har de klart å ødelegge yrkesutdanningen.

Det er i løpet av de siste åtte årene bygget opp et veldig byråkrati med nye lover, regler og forskrifter. Problemet er at dette må de seriøse bedriftene leve opp til, mens de useriøse aktørene gir blaffen. Selvsagt er det kommet også seriøse utenlandske bedrifter til landet, men de har heller ikke samme krav å forholde seg til som de norske bedriftene. Det er ikke lik konkurranse. De kriminelle aktørene bryr seg ikke om noe som helst. De rødgrønne politikerne elsker særnorske tiltak for å redde verden. Nå ser vi resultatet.

Ser ikke skogen for bare trær

Problemet er at Stoltenberg har bygget opp et så omfattende byråkrati at man ikke ser skogen for bare trær. Dette er vel også den statsministeren i historien som har brukt minst tid på den viktige byggenæringen i Norge.

Byggenæringens Landsforening (BNL) er svært bekymret over fremveksten av økonomisk kriminalitet i byggenæringen. BNL mener kampen mot økonomisk kriminalitet må få en sentral plass i plattformen for en ny regjering.

Alt skal være billigst mulig

Aftenposten har lenge skjønt hva som er i ferd med å skje. De siste dagene har avisen hatt topp-oppslag om den alvorlige situasjonen i byggenæringen. I dag har avisen et større intervju med Bengt Herning i Virke. Han oppsummerer problemet på denne måten.

”- Både i det offentlige og i private hjem er folk så kåte på å kjøpe det billigste at de gidder ikke sjekke nedover i verdikjeden.

Fagfolk i byggenæringen mener at både stat og kommune bidrar til sosial dumping ved å godta for lave anbud.

- Svart arbeidskraft er etterspurt. Derfor kan sosial dumping skje, sier Herning.

Han bekrefter bildet av en voksende underskog av useriøse aktører i byggebransjen som gir blaffen i lover og regler. Ved hjelp av svart omsetning og arbeidsmiljøkriminalitet er de i stand til å levere svært billige tjenester. Og de selger i økende grad tjenester til seriøse bedrifter.

For de aktørene som har avtale med stat og kommune, er det ofte billigere å bruke «cowboyene» som underleverandører, enn å bruke egne ansatte. I utgangspunktet seriøse aktører presses nå så hardt på pris i offentlige anbudsrunder at veien til cowboyene er kort, mener Virke.- Sosial dumping kan skje fordi forbrukerne kjøper billige tjenester, eiendomsutviklerne kjøper billige tjenester og det offentlige jager etter billige tjenester. Offentlige etater er pålagt å jakte på det billigste. Offentlige oppdragsgivere som ikke gidder å sjekke nedover i leverandørkjeden, må stilles til ansvar, sier Herning.

- Det er en skvis i markedet nå. Jeg kan ikke bevise det, men det er god grunn til å tro at mange av de som jobber på offentlige byggeplasser er kjeltringer og snyter skatt, hevder Herning til Aftenposten”.

Norge males svart

Det er ikke tvil om at kompetansen er for dårlig når det gjelder offentlige innkjøpere. Men de følger egentlig bare direktivene som er innprentet fra øverste politiske hold og fra topp-byråkatene: Press prisene - Kjøp det billigste!

I Byggeindustrien nr. 7 som kom ut i mai i år, hadde vi et stort tema om dette. Hovedtittelen på førstesiden var: Norge males svart. Dette oppsummerte det vi har skrevet i årevis både i bladet og her på bygg.no.

Endelig er budskapet nådd ut. Men nå vil det koste betydelig med arbeid for igjen å skape et ”hvitt” Norge.

Vi vet at Erna Solberg kjenner problemet, og vi er sikker på at hun vil starte en prosess for å rydde opp.