Vann- og avløpstjenestene stadig bedre

Norsk Vanns tilstandsvurdering av kommunale vann- og avløpstjenester viser en klar bedring i 2012. I løpet av de siste fire år har andelen kommuner med "god standard" blitt omtrent fordoblet.

Norsk Vann har et system for å måle og vurdere tilstanden for kommunale vann- og avløpstjenester, kalt "bedreVA". 69 kommuner som til sammen representerer 57 % av landets befolkning, benytter nå bedreVA.

For både vann- og avløp hadde ca. 40 % av de 69 kommunene god standard eller tilnærmet god standard på alle vurderingskriteriene i 2012 mot ca. 30 % i 2011. Standarden på vannforsyningen er fortsatt bedre enn på avløpstjenesten, men standarden på avløp har utviklet seg svært positivt fra 2011 til 2012.

- Kommunene som deltar i vurderingen, er så og si i mål når det gjelder levering av drikkevann som er hygienisk betryggende. For avløpstjenesten har den negative trenden vi har sett tidligere år, nå snudd i klar positiv retning. Dette er en gledelig utvikling og viser at kommunene gjør en god jobb med å forbedre standarden på tjenestene, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann i en pressemelding.

Til tross for positiv utvikling står likevel kommunene overfor store utfordringer når det gjelder fornyelse av ledninger. Fortsatt lekker altfor mye av drikkevannet ut av vannledningene før det når fram til brukerne, og for mye urenset avløpsvann lekker ut i naturen fra avløpsledningene. I de 69 kommunene ligger gjennomsnittlig fornyelsestakt på 0,88 % for vannledninger og 0,72 % for avløpsledninger. Med denne fornyelsestakten vil det ta over 100 år å fornye alle ledningene.

Her kan du lese mer om Norsk Vanns tilstandsvurdering og resultater per kommune.