Vil ha tempoplan for skattekutt

- NHO har en klar forventning om at den nye regjeringen kommer med en tempoplan på når og hvordan formuesskatten og arveavgiften skal fjernes, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk, til DN i dag.

NHO oppfordrer de borgelige partiene til å løfte skattediskusjonene inn i regjeringssamtalene.

- Det er begrenset hva den nye regjeringen kan gjøre i det første budsjettet, men derfor er det viktig at det kommer en forutsigbar plan som næringslivet kan forholde seg til, om hva vi kan forvente i årene fremover, sier Brubakk.

Stoltenbergregjeringen har lagt frem følgende forslag:

Heve bunnfradraget i formuesskatten fra 870 000 kr til 1 millioner.Heve bunnfradraget i arveavgiften fra 470 000 kr til 1 million kroner.

Kommer ikke bedriftene tilgode
NHO mener det er positivt at Stoltenberg-regjeringen foreslår å redusere arveavgiften og formuesskatten, men at lettelser i bunnfradragenene i liten grad vil komme norske bedrifter til gode.

- For de aller fleste norske bedrifter vil det være langt viktigere å redusere satsen i formuesskatten eller fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. På sikt bør skatten fjernes helt. Arveavgiften bør også fjernes i sin helhet, sier Brubakk.

Næringslivets økonomibarometer for 3. kvartal, som ble lagt frem i går, viser et lavt investeringsnivå i norsk næringsliv, og bedriftene melder om svake investeringsutsikter framover. Om formuesskatten og arvegiften fjernes vil det øke investeringene i norsk næringsliv. Samtidig er det viktig at finansieringen av dette ikke dekkes inn med andre skadelige skatteøkninger.