Tilfredsstiller brannkrav ærverdige dører kastes likevel

Mange gamle og flotte dører fra 1800-tallet havner på fyllinga fordi gårdeierne tror de er pålagt å bytte dem ut. Dette er ikke tilfelle, ifølge Bygg og Bevar.

- Brann- og redningsetaten har ingen hjemmel til å kreve dører byttet til nye. Det er fullt mulig å oppgradere dører slik at de tilfredsstiller de forskjellige kravene som stilles. Det kan også velges å gjøre kompenserende tiltak som for eksempel ved installering av automatiske slokkeanlegg, sier branninspektør Asle Christensen ved Brann- og redningsetaten i Oslo til Bygg og Bevar.

I dag byttes det ut svært mange flotte gamle dører i bygårdene fra 1800-tallet, som erstattes av nye dører med brannklassifisering.

Dette skjer dels fordi man mangler kunnskap om forbedringstiltak, og dels fordi man ikke kan nok om de gamle, ifølge Bygg og Bevar.

Hvor farlige er egentlig de gamle dørene? Og hvor mye skal til for en god håndverker å forbedre døren, slik at disse dørene kan bevares?

Tusenvis av skorsteinsgårder
Å bedre brannsikkerheten og evakuering av beboere ved eventuell brann i murgårdene bygget på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet er et viktig arbeid.

Av denne typen gårder, også kalt skorsteinsgårder, er det antatt at det finnes ca 3000 i Oslo, ca 870 i Bergen, samt et betydelig antall også i Trondheim, Ålesund, Drammen og flere andre mindre byer.

Brannsikkerheten i skorsteinsgårdene anses ikke å være særlig god. For å bøte på dette byttes fyllingsdører av tre ut med moderne dører som ofte ikke harmonerer med bygningens arkitektur eller stil. De originale dørene er gjerne er veldig detaljrike, med utskjæringer og vindusfelt.

Mange synes det er trist når de originale dørene kastes ut. Byantikvaren i Oslo har engasjert seg i arbeidet for å redde dem. De mener disse dørene har stor kulturhistorisk verdi, og vil vise at det finnes måter å bedre brannsikkerheten.

Seminar på Bygg Reis Deg
Norsk Trevare og Bygg og Bevar ser verdien i å ta vare på disse originale bygningsdelene som disse dørene er. På Bygg Reis Deg på Lillestrøm 16 oktober inviterer de derfor bedrifter, sameier og huseiere til gratisseminaret "Gamle dører - hva kan gjøres", hvor dette temaet blir grundig belyst.

I tillegg vil det bli demonstrasjoner og presentasjoner av produkter – og eksempler på hvordan en god oppgradering kan gi både vern og trygghet.

Formålet med seminaret er å gi en oppsummering av forståelsen av problemstillingen og gi et grunnlag for å diskutere mulige praktiske løsninger på de bevaringsutfordringene som reises ved tiltak på de gamle fyllingsdørene.

- Vi ønsker å belyse saken fra flere sider og komme med noen konkrete råd og tips til dem som ønsker å forbedre eller restaurere døren sin, i stedet for å bytte ut hele døra, sier Kari Wilsgård, markedsansvarlig i Norsk Trevare.

Bransjeforeningen organiserer også bedrifter som lager kopier av høy kvalitet. For både dem og medarrangøren Bygg og Bevar er det likevel alltid et mål å bevare så mye som mulig av det originale. Både for å ta vare på den arkitektoniske helheten og fordi disse dørene representerer verdifull håndverkshistorie.

Seminaret er gratis og påmelding sendes til: post@byggogbevar.no.

Les mer på Bygg og Bevar: Brannsikring - må dørene skiftes ut?