Asfaltbandene tilbake

Mange aviser har store oppslag om mafiatilstander i norsk byggenæring. Dagbladet er en av avisene som spesielt har fulgt nøye med på hvordan noen utenlandske asfalt- og steinleggerfirma turer frem i ren mafiastil. Nå er noen av disse aktørene tilbake i Norge etter at de rømte landet tidligere i sommer.

Aftenposten har også kjørt en serie saker som avdekker grov kriminell virksomhet. Avisen har i reportasjer gått ut med firmanavn og med en detaljert beskrivelse av hvordan noen bedrifter bevisst lurer både sine egne ansatte, kundene og skattemyndighetene.

Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL har kommet med klare advarsler om hvilken skade de kriminelle aktørene kan påføre både de seriøse bedriftene i byggenæringen og på samfunnet for øvrig. Både politi og skattemyndigheter er klar over situasjonen. Nå loves det et krafttak.

Aftenposten skriver at Skatteetaten vil ha en opprydding. Det innledes nå en ny aksjon som kommer i tillegg til aksjonen mot fiktiv fakturering. 60-70 årsverk skal settes inn i arbeidet for avsløre kriminalitet i bransjen. Ikke siden den store drosjesvindelsaken har skattemyndighetene brukt så store ressurser for å kontrollere en bransje.

Foreløpig er dette en treårig satsing. Målet er kontroll av 30 000 bedrifter, som til sammen har en omsetning på 130 milliarder kroner. Nyansatt skattedirektør Hans Christian Holte begrunnet aksjonen med blant annet hensynet til like konkurransevilkår.

Vi støtter alle initiativ som fører til opprydding i næringen. Vi håper at den nye regjeringen setter dette høyere på dagsorden enn den rødgrønne regjeringen.