Rapport: Flere tusen butikker kan forsvinne

Høye kostnader og svak salgsvekst gjør situasjonen kritisk for flere tusen butikker innen faghandelen, ifølge en fersk rapport.

Krisestemningen innen sportsbransjen kan være i ferd med å bre seg til flere bransjer innen faghandelen, er den dystre spådommen fra konsulentselskapet Hartmark, skriver Dagens Næringsliv.

Hartmark har utarbeidet rapporten i samarbeid med Virke. Rapporten blir lagt fram på Virkes handelskonferanse onsdag.

– Allerede i 2018 kan det bety kroken på døra for én av tre. Flere tusen butikker står i fare for å få kroken på døra, sier Reidar Mueller i Hartmark til avisen.

Han mener butikkene nå får svi for kostnadsnivået de la seg til i de gode årene fram til 2007.

– Det er en betydelig overetablering innen faghandelen. Så lenge ingen er villige til å finansiere underskuddene over tid, vil det skje en kraftig sanering og bli et økende antall konkurser fordi kostnadsnivået er for høyt, sier Mueller.

Han sier det eksisterer en «fullstendig mangel på realitetsorientering» blant lederne i bransjen.

Ved siden av sportsbransjen er det butikker innen telekom, helsekost og bøker som fremheves som bransjene som er mest utsatt for massenedleggelser.

– Dette viser hvor tøff bransjen er, og hvor mye det er å hente på kostnadskontroll, sier direktør for faghandel i Virke, Ingrid Thinn Bjerke. Virke representerer rundt 17.000 virksomheter, med om lag 220.000 arbeidsplasser i medlemsbedriftene. (©NTB)